ACTUALITATEA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

REGHINUL... SUB STRICTĂ SUPRAVEGHERE

Zonele publice ale municipiului Reghin sunt monitorizate prin intermediul a 75 de camere de supraveghere, informează primarul Márk Endre.

Edilul precizează, de asemenea, că sistemul de supraveghere stradală va fi extins, în perioada următoare, cu încă 90 de asemenea camere.

În altă ordine de idei, rețeaua de transport public local “s-a îmbogățit” cu o nouă rută, astfel că, elevii se pot deplasa la școală cu autobuze ecologice.

Municipalitatea speră că (și) prin această măsură, cetățenii vor fi convinși să-și lase mașinile acasă și să folosească echipamente moderne de transport public, mai anunță primarul.

GHIOZDANE PENTRU APROAPE TOȚI COPIII DINTR-UN SĂTUC MUREȘEAN

Peste 50 de ghiozdane dotate cu rechizite școlare au ajuns la copiii din satul Râpa de Jos, cu ocazia începerii noului an școlar, în urma campaniei “Dăruim aripi copiilor noștri”, inițiată de preotul ortodox Iustinian Dacian Oprea.

Răspunsul la această campanie a fost peste așteptările preotului din Râpa de Jos, sat în care locuiesc în jur de 300 de persoane, iar astfel, aproape toți copiii au reușit să beneficieze de ghiozdane complet echipate pentru școală și grădiniță.

“Prin această campanie, inițiată de parohia noastră, am dorit să venim în ajutorul unor părinți cu venituri mai reduse, astfel încât copiii lor să poată beneficia de rechizite corespunzătoare la începerea noului an școlar. Spre marea noastră bucurie, la apelul lansat de noi au răspuns numeroși oameni de bine, motiv pentru care numărul ghiozdanelor cu rechizite școlare a fost mult mai mare decât ne-am fi așteptat și astfel am putut să facem o surpriză plăcută mai multor copii din clasele 0-VIII și unor copii de grădiniță. Parohia Ortodoxă Râpa de Jos consideră că un om educat este un om cu adevărat liber și de aceea, pe lângă scopul primordial de a veni în sprijinul părinților unor elevi la începerea anului școlar 2021-2022, campania Dăruim aripi copiilor noștri și-a stabilit încă un obiectiv, acela de a-i face pe copii să învețe care este adevărata putere a unității”, a scris preotul Iustinian Dacian Oprea pe pagina sa de socializare, manifestându-și recunoștința față de cei care au venit în sprijinul unor familii mai necăjite din Râpa de Jos, la începutul școlii, iar de pe urma generozității lor au beneficiat majoritatea copiilor din sat. Campania s-a derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei”, a precizat preotul Iustinian Dacian Oprea.

DIN SÂNCRAI, NUMAI DE BINE!

Au fost finalizate lucrările de reparații la parcurile de pe raza comunei Sâncraiu de Mureș, informează primarul comunei, dl Petru Ionuț Budian: “Utilizarea corespunzătoare a echipamentelor, a mobilierului urban și păstrarea curățeniei în aceste incinte sunt aspecte esențiale pe care toți trebuie să le respectăm, pentru a avea parcuri în care să ne facă plăcere se ne petrecem timp alături de copiii noștri” - este mesajul edilului adresat celor mici și celor mari din localitate.

Totodată, sâncrăienii sunt rugați ca, în cazul în care observă persoane ce au o atitudine necorespunzătoare și nu respectă normele de conduită, vandalizând sau utilizând necorespunzător mobilierul urban recent instalat, să se adreseze reprezentanților autorității publice locale în vederea sancționării celor care încalcă aceste reguli.

O altă veste bună și îndelung așteptată de localnici este aceea că au fost finalizate lucrările de asfaltare a străzii Lăcrămioarei din comună.

LA FÂNCEL, DIN NOU.. CA ÎN VREMURILE BUNE!

Duminică, 26 septembrie 2021, de la ora 11.00, pe Platoul Fâncel din Ibănești va avea loc evenimentul Agro Pet Expo Transilvania. Manifestarea cuprinde o expoziție cu vânzare de oi, păsări, iepuri de rasă, un spectacol folcloric și mâncare tradițională...din belșug, dau asigurări organizatorii. De menționat că Platoul Fâncel este locul în care se desfășoară, în mod tradițional, Festivalul Văii Gurghiului.

Intrarea este liberă.

ILEANA, MUZĂ PENTRU...TELEMEA

Telemeaua “Ileana” a devenit unul dintre produsele premium ale celebrei firme producătoare de lactate MIRDATOD, din Ibănești, ale cărei bunătăți sunt cunoscute și apreciate nu doar în țară, ci și pe plan european. “Telemeaua de Ibănești” a devenit primul produs românesc inclus în registrul european al produselor cu “denumire de origine protejată” (DOP).

Specialitatea “Ileana” are la bază o legendă locală, potrivit căreia, “undeva, pe Valea Gurghiului, la doar doi pași de Ibănești, în vremuri de tihnă, a trăit fata ce avea să-i fure inima lui Făt-Frumos. Ileana, căci așa-i era numele, era știută-n toată Valea pentru meșteșugul cu care lucra laptele și-l transforma în tot felul de bunătăți. În cinstea ei facem acum, aici, la Ibănești, Telemeaua Ileana. Ea este Ileana Cosânzeana a brânzeturilor noastre, o telemea cum doar în povești mai găsești. Făcută după o rețetă unică, din lapte integral, Ileana îți mângâie, deopotrivă, sufletul și papilele”, afirmă producătorii.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu