ANTIBIOTICELE CRESC RISCUL APARIȚIEI CANCERULUI DE COLON

Distribuie pe:

Cercetătorii suedezi de la Universitatea Umeå, citați de descopera.ro, susțin că antibioticele pot cauza schimbări de durată la microbiomul intestinal, comunitatea de microbi regăsită în tractul digestiv, iar aceste schimbări ar putea fi asociate cu un risc crescut de apariție a cancerului de colon.

“În cadrul celui mai mare studiu epidemiologic care a explorat această legătură, în care am analizat peste 40.000 de cazuri de cancer din Suedia, am descoperit că un risc crescut ar putea fi specific tipurilor de cancer din așa-numitul colon proximal, partea din colon care face legătura cu intestinul subțire și începe în partea inferioară din dreapta abdomenului.

După analizarea datelor, a fost clar că riscul este foarte concentrat la colonul proximal sau din partea dreaptă. De fapt, riscul de cancer asociat antibioticelor a fost cel mai mare la începutul colonului proximal, numit colonul ascendent, care se extinde din partea dreaptă inferioară la cea superioară a abdomenului.

Oamenii care au luat antibiotice pentru mai mult de șase luni prezentau cel mai mare risc de cancer. În comparație cu oamenii care nu au consumat deloc antibiotice, acești indivizi aveau un risc cu 17% mai mare de dezvoltare a cancerului în colonul ascendent.

Acestea fiind spuse, chiar și tratamentele de scurtă durată cu antibiotice prezintă un risc asociat cancerului, deși este mult mai redus față de cel observat în urma tratamentelor de lungă durată. Noile descoperiri ar putea oferi încă un motiv pentru limitarea prescrierii excesive de antibiotice și prevenirea apariției superbacteriilor rezistente la acestea.

Studiul nostru confirmă rezultatele unui alt studiu din Marea Britanie, realizat în 2019, fapt ce îmbunătățește încrederea în privința unei legături între antibiotice și cancerul de colon.

Am mai constatat că antibioticele cresc riscul de apariție a cancerului de colon în decurs de cinci până la 10 ani”, arată oamenii de știință suedezi. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu