ACTIVITĂȚI DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI LA NIVELUL JUDEȚULUI MUREȘ

Distribuie pe:

LA COLEGIUL NAȚIONAL UNIREA” DIN MUNICIPIUL TÂRGU-MUREȘ

Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Mureș, în parteneriat cu Instituția Prefectului Mureș, vor intensifica activitățile de prevenire a consumului de droguri în unități de învățământ din județul Mureș.

În acest sens, prima activitate s-a desfășurat la începutul acestei săptămâni, când coordonatorul C.P.E.C.A. Mureș - Ion Aleodor Roman, s-a aflat în mijlocul elevilor și al cadrelor didactice de la Colegiul Național “Unirea” din municipiul Târgu-Mureș. S-a discutat despre efectele consumului de droguri asupra sănătății, precum și problemele sociale pe care le creează; motivele debutului în consumul de droguri. A fost promovat concursul național “Mesajul meu antidrog”.

De asemenea, elevii au putut experimenta “ochelarii de droguri” ce simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri, precum și “ochelarii de alcool”, ce simulează o intoxicație puternică cu alcool, în sânge.

În perioada 14 - 18 februarie, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, în parteneriat cu reprezentanții Instituției Prefectului Mureș, vor continua să desfășoare o serie de activități specifice, de informare cu privire la problematica consumului de droguri care vor fi adresate elevilor de la Liceul Tehnologic “Electromureș” și de la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș.

LA LICEUL TEHNOLOGIC ION VLASIU”, TÂRGU-MUREȘ

Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (C.P.E.C.A.) Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, au desfășurat, recent, activități de prevenire a consumului de droguri adresate elevilor și cadrelor didactice de la Liceul Tehnologic “Ion Vlasiu” Târgu-Mureș. Specialiștii antidrog s-au aflat în mijlocul elevilor și al cadrelor didactice, abordând efectele consumului de droguri asupra sănătății, precum și problemele sociale pe care le creează, prin diseminarea cu elevii a unui film documentar cu mesaj antidrog; motivele debutului în consumul de droguri. Au fost promovate și serviciile C.P.E.C.A. Mureș.

De asemenea, elevii au putut experimenta “ochelarii de droguri”, ce simulează o gamă largă de efecte care pot fi declanșate de consumul de droguri, precum și “ochelarii de alcool”, care simulează o intoxicație puternică cu alcool, în sânge.

Cu acest prilej a fost promovat concursul național “Mesajul meu antidrog”.

DOUĂ CENTRE DE ZI ÎN COMUNA SÂNPETRU DE CÂMPIE

Din luna ianuarie a acestui an, în comuna Sânpetru de Câmpie funcționează două centre de zi: unul pentru copii, din ciclul primar, iar al doilea este destinat vârstnicilor.

Astfel, Fundația Buckner din Târgu-Mureș, în parteneriat cu Primăria Comunei Sânpetru de Câmpie, a demarat acțiunile pentru derularea activităților unui Centru de zi pentru 30 de copii din ciclul primar, clasele I-IV, fiind îndrumați de două cadre didactice. Astfel, 30 de copii din comunitate vor beneficia, pe tot parcursul anului, de activități de tipul “școală după școală” . Sub supravegherea celor două cadre didactice, copiii își vor putea face temele, mai ales la materiile de bază, dar se vor bucura și de activități educative formale și non-formale, pentru deprinderea de aptitudini necesare în dezvoltarea copilului. La orele prânzului, vor putea servi o masă caldă. Activitățile educative se vor desfășura pe tot parcursul anului calendaristic, chiar și în timpul vacanțelor școlare, fiind adaptate momentului.

Cel de-al doilea centru implementat de Fundația Buckner din Târgu-Mureș, cu sprijinul Primăriei comunei Sânpetru de Câmpie, este destinat unui număr de 30 de persoane vârstnice, care fie sunt singure, bolnave sau se află în imposibilitatea de a se descurca singure. Îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice se va face, pentru început, pentru un număr de 30 de beneficiari din comună. În cadrul acestui serviciu, cei selecționați vor avea parte de vizite lunare la domiciliu a asistentului social, suport moral, consiliere, petrecerea timpului într-un mod plăcut, plata facturilor, ridicarea rețetelor și a medicamentelor de la farmacie, dar și alte tipuri de activități care intră în sfera de activități specifice.

În condițiile în care comunitățile rurale, vârsta medie este din ce în ce mai ridicată, procentul persoanelor vârstnice este ridicat, un centru de îngrijire la domiciliu este o soluție aplicabilă în mod concret, ținând cont de faptul că astfel se mai atenuează sentimentul vârstnicilor că ar fi abandonați de familie și societate. Pe de altă parte, Centrul de zi pentru copii poate fi un sprijin deosebit, ținând cont de aspectele socio-economice ale comunității, în care rata abandonului se află pe un trend crescător, iar o bună parte din cei ce renunță timpuriu la școală sunt din ciclul primar. Activitățile Centrului de zi vor putea fi considerate ca o bună temelie în sprijinul familiei, care va putea să trimită copilul la cursuri, dar și pentru elevi, care vor avea ocazia să își remedieze aspectele de ordin educativ.

Cheltuielile acestor proiecte sociale sunt susținute prin AJPIS Mureș, susțin inițiatorii.

Pagină realizată de LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu