ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII: “INVESTIȚI ÎN INFRASTRUCTURA MEDICALĂ, NU ÎN ARME!”

Distribuie pe:

După câteva săptămâni de scădere, cazurile raportate de COVID-19 cresc din nou la nivel global, au atras atenția oficialii OMS, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă online. Aceste creșteri au loc în ciuda reducerii testărilor, în unele țări, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor raportate “sunt doar vârful aisbergului și știm că atunci când cazurile cresc, la fel crește și numărul deceselor”.

“Ne așteptăm la izbucnirea de noi focare de COVID-19 și de noi infectări, în special în zonele în care măsurile de prevenire a transmiterii bolii au fost ridicate. Cu toate acestea, sunt niveluri inacceptabil de ridicate de mortalitate în multe țări, în special acolo unde ratele de vaccinare sunt scăzute în rândul populației vulnerabile. Fiecare țară se confruntă cu o situație diferită, cu provocări diferite, dar pandemia nu s-a încheiat. Repet, pandemia nu s-a încheiat”, a avertizat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus: “Facem apel la toate țările să rămână vigilente, să continue să vaccineze, să testeze, să asigure îngrijire timpurie pacienților și să aplice măsuri de sănătate publică de bun simț pentru a proteja lucrătorii din domeniul sănătății și publicul larg. Continuăm să facem apel la toată lumea, să fie vaccinată, acolo unde vaccinurile sunt disponibile și continuăm să muncim zi și noapte pentru a extinde accesul la vaccinuri peste tot”.

În ce privește situația din Ucraina, prioritatea OMS rămâne aceea de a sprijini lucrătorii din domeniul sănătății, încât sistemul să poată continua să ofere îngrijire celor aflați în nevoie.

Până acum, OMS a trimis în Ucraina aproximativ 100 de tone de consumabile, oxigen, insulină, materiale chirurgicale, anestezice și truse pentru transfuzii de sânge. Au fost livrate și alte echipamente, inclusiv generatoare de oxigen, generatoare electrice, defibrilatoare, urmând ca alte 100 de tone să fie expediate în viitorul apropiat. Pentru a răspunde nevoilor medicale ale refugiaților, OMS coordonează activitatea a 20 de echipe medicale de urgență, formată din experți din mai multe țări, și a deschis, în acest sens, o reprezentanță în Polonia.

Directorul OMS a precizat că, în eforturile de a oferi sprijinul necesar, Organizația întâmpină constrângeri financiare: până acum, OMS a primit doar opt milioane de dolari SUA din cele 57,5 milioane solicitate. “Sume uriașe de bani sunt cheltuite pe arme. Solicităm donatorilor să investească în scop umanitar, pentru a se asigura că civilii din Ucraina și refugiații primesc îngrijirile de care au nevoie”, a precizat Tedros.

OMS solicită ca atacurile împotriva infrastructurii medicale să înceteze. Peste 300 de unități de sănătate publică se află de-a lungul liniilor de conflict sau în zone pe care Rusia le controlează acum, iar alte 600 de unități se află la o rază de zece kilometri de linia conflictului. De la începutul războiului din Ucraina, Organizația a înregistrat 43 de atacuri armate asupra unor astfel de structuri.

OMS condamnă toate atacurile asupra infrastructurilor de sănătate, oriunde au loc, se mai arată în documentul citat. (who.int/multi-media/details/who-press-conference-on-covid-19-ukraine-and -other-emergencies)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu