ATENȚIE LA SEMINȚELE CONTRAFĂCUTE!

Distribuie pe:

În practica agricolă, sămânța și materialul săditor vitipomicol reprezintă prima verigă esențială în lanțul alimentar. De calitatea și sănătatea acestei verigi depinde în mare măsură, alături de condițiile meteorologice și profesionalismul fermierilor, siguranța alimentară a țării, într-un moment când se prefigurează o posibilă criză alimentară provocată de conflicte armate și secetă.

Efectele negative ale cultivării semințelor contrafăcute includ: investiții păguboase din partea cultivatorilor; descurajarea antreprenorilor onești, darnici să investească în dezvoltarea de produse legitime; împiedicarea investițiilor cu valoare adăugată; posibile efecte negative asupra mediului; riscul ca prin deprecierea producției din țară, economia să se bazeze pe alimente din import; diminuarea activităților de cercetare a producției și ameliorarea de sămânță certificată în stațiunile și instituțiile de cercetări agricole; contrafacerea de semințe este o concurență neloială din cauza prețului mic și îl afectează în primul rând pe micul fermier.

Sămânța necertificată, contrafăcută se poate referi la sămânța din “pod” sau “hambar”, dar și din amestecul cu semințe certificată.

Micul producător agricol, pentru mai multă siguranță, trebuie să solicite, când achiziționează sămânța sau materialul săditor, un certificat de calitate. Pe cât posibil să se evite procurarea de sămânță din piețe, unde comercianții vă pot oferi sămânța în ambalaj identice cu cele cu sămânță certificată, autocolante cu grafică asemănătoare a firmelor certificate.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu