EI AU SĂRBĂTORIT PAȘTELE LA DATORIE

Distribuie pe:

Pompierii, pregătiți să intervină

Pompierii au intervenit, în ultimele trei zile, la 4.058 de situații de urgență, majoritatea misiunilor executate constând în acordarea primului ajutor calificat, a declarat maior Adrian Marin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

“În minivacanța prilejuită de sfintele sărbători pascale, peste 5.000 de pompieri s-au aflat zilnic la datorie. În zilele de vineri, sâmbătă și duminică s-au înregistrat 4.058 de situații de urgență, mare parte din misiunile executate de pompieri a constat în acordarea primului ajutor calificat, peste 80% din numărul total de intervenții. De asemenea, s-a intervenit pentru stingerea a 270 de incendii, 17 cazuri pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, precum și în alte 472 de misiuni de protejare a comunităților. În cele trei zile, 3.326 de persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, iar altele 60 au fost salvate din incendii sau din alte situații deosebite”, a precizat reprezentantul IGSU, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, au fost înregistrate și câteva cazuri izolate de incendii, care au avut drept cauză probabilă lumânările sau candelele aprinse lăsate nesupravegheate și amplasate în mod necorespunzător.

“Au fost înregistrate și câteva cazuri izolate de incendii care au avut drept cauză probabilă lumânările sau candelele aprinse lăsate nesupravegheate și amplasate în mod necorespunzător. Cel mai recent eveniment a avut loc ieri seară (duminică n.red.), în localitatea Bărcănești, județul Ialomița. Pompierii au acționat pentru stingerea unui incendiu produs la o locuință, care s-a dovedit a avea drept cauză probabilă o lumânare lăsată aprinsă, nesupravegheată. Din fericire, acest incendiu nu s-a soldat cu victime, ci doar cu pagube materiale. Recomandăm cetățenilor să respecte, în continuare, câteva reguli esențiale pentru a nu deveni victime ale incendiilor. Este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile. În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiți cu lumânările aprinse”, a subliniat oficialul IGSU.

De asemenea, acesta le-a recomandat și părinților supravegherea permanentă a micuților lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceștia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot răni.

Jandarmii au vegheat și de sărbători

Jandarmii au constatat, în ultimele zile, 550 de încălcări ale prevederilor legale, majoritatea fiind sancționate numai cu avertisment, și au acordat ajutor unor persoane aflate în situații de risc, a anunțat colonel Sorin Despina, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

“Pe timpul acestor manifestări, la nivel național au fost constatate doar 550 de încălcări ale prevederilor legale, jumătate dintre acestea fiind sancționate cu avertisment. Au fost încălcări minore, care nu au necesitat intervenție specializată. Totodată, jandarmii au intervenit pentru ajutorarea unor persoane aflate în situații de risc. Au fost peste 85 de solicitări. În zona montană au fost solicitări ale unor persoane care au rămas înzăpezite”, a precizat Despina.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Bogdan Ghebaur, a evidențiat faptul că, în ultimele trei zile, nu s-au înregistrat evenimente deosebite din sfera de competență a Poliției.

“În urma efortului celor peste 9.000 de polițiști care au fost la datorie zilnic, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din sfera de competență a Poliției. Au fost dispuse măsuri speciale pentru fluidizarea traficului rutier inclusiv la granița cu Bulgaria, având în vedere turiștii care au petrecut sărbătorile în această țară, respectiv la granița cu Ungaria. 1.600 de polițiști de la rutieră, sprijiniți de colegii de ordine publică, au acționat pentru fluidizarea traficului și prevenirea evenimentelor rutiere, cu peste 370 de aparate radar”, a arătat reprezentantul Poliției Române, preluat de Agerpres.

El a mai recomandat respectarea regulilor de circulație atât de către șoferi, cât și de către pietoni

Mai puține accidente

Numărul de accidente grave înregistrate în primele trei zile ale minivacanței de Paște a fost cu circa 57% mai scăzut față de perioada similară a anului trecut, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

“Pentru a asigura fluența traficului și pentru a preveni accidentele grave, a fost suplimentat numărul de polițiști rutieri care acționează pe principalele drumuri naționale și autostrăzi. Elicopterele Inspectoratului General de Aviație vor monitoriza traficul din aer, echipajele de la sol fiind informate în timp util despre locurile unde sunt probleme și unde este nevoie de intervenție rapidă. Pentru a descuraja conducătorii auto să depășească viteza legală, polițiștii vor acționa cu aproximativ 370 de aparate radar. Dispozitivul rutier mobilizat astăzi este similar celui din ultimele zile, când numărul de accidente grave a scăzut cu peste 57%, față de sărbătorile pascale de anul trecut”, a precizat oficialul MAI.

Conform sursei citate, începând de vineri, 22 aprilie, aproximativ 25.000 de angajați ai MAI au fost mobilizați zilnic la nivel național, pentru a asigura climatul de ordine publică și intervenții în situații de urgență. Totodată, în noaptea de Înviere nu au fost înregistrate evenimente de ordine publică de o gravitate deosebită, a subliniat reprezentantul MAI.

“Din punct de vedere al numărului de participanți, cele mai importante manifestări religioase au avut loc la lăcașuri de cult din București, Galați, Neamț și Suceava, unde au fost prezente între 6.000 și 9.000 de persoane. În noaptea de Înviere, numărul total de credincioși care au mers la lăcașurile de cult a depășit 1,5 milioane. Datorită măsurilor luate și a profesionalismului efectivelor implicate, nu au fost înregistrate evenimente de ordine publică de o gravitate deosebită (...)”, a precizat Monica Dajbog.

Totodată, elicopterele MAI au executat, în ultimele trei zile, 53 de misiuni la nivel național, 48 dintre acestea fiind dedicate salvării unor persoane aflate în dificultate, a anunțat Eugen Fricosu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Aviație (IGAv) al MAI.

“Cu ocazia sărbătorilor de Paște, aeronavele MAI au executat 53 de misiuni pe întreg nivel național. Dintre acestea, 48 au fost misiuni SMURD, prin care au fost salvate 44 de persoane aflate în dificultate”, a subliniat reprezentantul IGAv.

Conform acestuia, un elicopter a desfășurat trei misiuni de monitorizare a frontierei de stat, timp de opt ore.

“Misiunile au fost desfășurate în sprijinul Poliției de Frontieră, în zona județului Suceava. De asemenea, alături de polițiștii rutieri au fost efectuate două misiuni de monitorizare a traficului rutier, pe A1, A2, DN1, Centura municipiului București și principalele ieșiri din Capitala”, a mai precizat reprezentantul IGAv.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, a transmis mulțumiri angajaților MAI pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile, dar și cetățenilor, care “au fost parteneri în eforturile de a asigura o minivacanță fără probleme, respectând legile și normele de conviețuire socială”, a mai menționat purtătorul de cuvânt Monica Dajbog.

Lasă un comentariu