APEL DE PROIECTE LANSAT IERI DE GUVERN: PESTE 100 DE MILIOANE DE EURO PENTRU 12 RUTE TURISTICE CULTURALE DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, ieri, 3 mai, un nou apel de proiecte în cadrul Investiției 1 - Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Componenta 11 - Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Rutele propuse de minister sunt: Ruta castelelor, Ruta curiilor din zona Transilvaniei, Ruta culelor, Traseul gastronomiei tradiționale românești, Ruta bisericilor fortificate, Ruta bisericilor din lemn, Ruta mănăstirilor din zona Moldovei, Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României, Traseul Castrelor Romane, Ruta cetăților, Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării, Ruta satelor cu arhitectură tradițională.

Astfel, potențialii beneficiari pot depune, într-un interval de 20 de zile, propuneri de obiective care să facă parte din cele 12 rute menționate.

Investiția are o alocare de 103,53 milioane euro. Obiectivul acestei investiții este de a crește atractivitatea destinațiilor turistice selectate în urma dezvoltării celor 12 rute turistice cultural în zonele rurale defavorizate din România și crearea de noi locuri de muncă în industria turistică. Astfel, este acordat sprijin financiar pentru promovarea celor 12 rute turistice/culturale, și pentru modernizarea/reabilitarea obiectivelor (siturilor) turistice cu impact național și internațional, identificate în zonele de destinație optimă.

Cel puțin 225 de situri vor fi incluse în cele 12 rute turistice/culturale, acestea vor fi alese pe baza cartografierii și vor fi poziționate în zone strategice, pentru a atrage atât turiștii români, cât și pe cei străini pe baza acestor rute. Turismul cultural este un produs turistic de top în ceea ce privește călătoriile internaționale, iar prin acest program se dorește dezvoltarea României din această perspectivă, prin creșterea accesibilității zonelor turistice și a calității infrastructurii turistice, dezvoltarea destinațiilor turistice, creșterea și diversificarea ofertei turistice prin valorificarea patrimoniului cultural și natural, respectiv creșterea calității experiențelor și a serviciilor la nivelul destinațiilor turistice.

“Patrimoniul cultural al României este o valoare a noastră, a tuturor, care trebuie valorificat pentru a crea locuri de muncă, mai ales în zonele rurale. Mulțumesc celor care au muncit și au pregătit proiecte. Sper că prin acest apel nou să avem și mai multe propuneri de obiective pentru restaurarea castrelor romane și ale cultelor, și pentru promovarea mănăstirilor, cetăților, castelelor și satelor tradiționale, și a altor obiective de pe cele 12 rute importante pentru promovarea turismului cultural în România”, a declarat ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Lasă un comentariu