LEGILE LUI PITAGORA “MEDICAMENTE” DE REVENIRE LA NORMALITATE!

Distribuie pe:

1- Viața cumpătată, în slujba binelui și a dreptății, trebuie să stea și la baza alcătuirii politice a unui stat.

2- Nu încerca să vindeci un popor mare și corupt: cangrena nu se poate vindeca.

3 - Nu încerca să schimbi orânduirea unei mari națiuni. Un popor numeros e ca o dihanie hâdă; e ceva împotriva firii. Dintre toate soiurile de dobitoace, cea mai rea e speța umană ce se cheamă “popor”.

4 - Nu răspândiți vestea unei fapte rele! Faceți în așa fel încât să-i dispară cât mai curând și cele mai mici urme. Lăsați răul să moară!

5 - Să crezi doar pe jumătate pe cei ce vin să pârască fapte rele.

6 - Nu năzui la himera unei democrații pure; egalitatea perfectă există numai la morți.

7 - Legiuitorule! Nu lăsa oamenilor de stat timpul să se deprindă cu puterea și onorurile!

8 - Legiuitorule, bagă de seamă să nu te înșeli!

9 - Drepturile omului nu sunt la fel cu ale popoarelor din cauză că oamenii deveniți “popor” încetează a mai fi oameni.

10 - Un Senat de 100 de capete e mult prea mult! Puțini legiuitori, dar înțelepți! Puțini războinici, dar viteji! Puțin “popor”, dar mulți cetățeni!

11 - Dă legi poporului taur și boabe poporului bou. Supune-te legilor chiar dacă sunt proaste! Nu te supune oamenilor dacă nu sunt mai buni ca tine.

12 - Nu chemați în magistraturi decât bărbați ce sunt în săptămâna mare a vieții lor.

13 - Magistrați! Fiți precum în Sparta! La intrarea în tribunale ridicați un altar al Fricii, frica de a fi pedepsit înspăimântă poporul și copiii.

14 - Magistratule! Legea îți e soție legitimă; desparte-te de ea mai bine decât să o faci să devină o femeie trândavă și care se învoiește cu orice.

15 - Magistrați ai poporului! Nu urmați pilda pescarilor de pe Nil care aruncă cu noroi în ochii crocodilului ca să-l poată stăpâni. Să nu fii legiuitorul ori magistratul unui popor care se laud[ cu mintea sa luminată.

16 - Urmând pilda locuitorilor din Creta, la fiecare 9 ani, legile să fie citite și îndreptate de un înțelept.

17 - Scutiți-vă magistrații de jurământ atunci când intră în funcție, dar nu-i scutiți să dea socoteală când o părăsesc.

18 - Poporule! Cântărește-ți legile! Numără-ți magistrații!

19 - Poporule! Dacă îți dorești o bună rânduială în ceea ce privește politica, ferește-te de o organizație fără vlagă, o administrație fără putere și de luxul ospețelor. Acestea trei dau întotdeauna naștere vrajbei în viața civilă și în gospodării și au ca urmare năruirea statului și a familiei.

20 - Fugi de poporul căruia îi place eșafodul.

21 - Nu te aștepta să ți se mulțumească atunci când faci un bine poporului. Dintre toate dobitoacele, el este cel mai nerecunoscător.

22 - Lucrul cel mai rușinos al unei stăpâniri este pândirea și iscodirea oamenilor.

23 - Nu urma pilda omizii: nu accepta să te târăști la picioarele prințului sau în fața poporului pentru ca într-o zi să porți aripi.

24 - Toți suntem egali! Să nu credeți însă că neghiobul este egalul înțeleptului.

25 - În fiecare an să aveți o zi de sărbătoare numită “pacea familiei”. În această zi, soțul și soția, la prânz, în mijlocul familiei, își vor da mâna și își vor ierta unul altuia greșelile făcute de-a lungul anului.

Învață să vezi mai departe decât pot ajunge privirile tale.

26 - Lebăda tace toată viața ca să poată cânta desăvârșit o singură dată. Omule de geniu! Rămâi în umbră și păstrează tăcerea până în clipa în care vei putea să apari cu toată strălucirea unei faime pe care nimeni nu o mai poate tăgădui.

27- Nu admira nimic!

28 - Fii cetățean al lumii întregi până când vei întâlni un popor înțelept și cu legi drepte.

PITAGORA (570-495 î. Hr.), filosof și matematician grec din Insula Samos, întemeietorul școlii care-i poartă numele, și avea la baza întregii realități, teoria numerelor și a armoniei. A fost un conducător al partidului aristocraților din Crotone. Școala lui Pitagora a influențat puternic gândirea, cultura și comportamentul contemporanilor săi și pe cei ai secolelor ulterioare.

P.S. ALECU RUSSO (1819-1859), poet, prozator, critic literar, memorialist: “Șefi ai națiilor, judecători, patrioți, voi, toți, care aspirați a fi mari în lume, gândiți-vă în actele voastre că nu este mai sfânt, mai simplu, mai dumnezeiesc adevăr ca acesta: Nu face altuia ceea ce n-ai vrea să ți se facă ție”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu