AU APĂRUT ZGÂRIENORII DIN... LEMN!

Distribuie pe:

În Norvegia, la 100 de kilometri de Oslo, a fost ridicat un zgârienori din... lemn, cu o înălțime de 85,4 metri. De curând, au fost anunțate planuri pentru alte două astfel de clădiri, prima, în Elveția, cu o înălțime de 100 de metri, construită integral din lemn, iar a doua în South Perth, Australia, înaltă de 183 metri, care va conține un miez de beton denumit “cherestea hibridă”.

ETAJELE SUPERIOARE, CAM LEGĂNATE DE VÂNT...

Potrivit DiGi24, ideea unor zgârie-nori din lemn ridică mai multe semne de întrebare privind durabilitatea mică și vulnerabilitatea mare la foc în comparație cu alte materiale, precum betonul și oțelul.

Cu toate acestea, tehnologia avansată a reușit să depășească aceste neajunsuri. Cele două noi clădiri înalte care au fost anunțate vor conține produse din lemn, cum ar fi cheresteaua laminată încleiată (cunoscută sub numele de glulam, în care bucățile de lemn sunt lipite sub presiune cu adeziv rezistent la apă) și lemnul stratificat încrucișat, în care plăcile plate sunt lipite împreună în straturi perpendiculare.

Testele de performanță pentru rezistența la foc pe structurile din lemn masiv au constatat că materialele nu numai că îndeplinesc, ci și depășesc cerințele codului de construcție. Deși lemnul se carbonizează pe stratul său exterior în timpul unui incendiu, se pare că nu arde.

Însă există și alte aspecte de luat în considerare, inclusiv izolarea fonică slabă pe care o oferă lemnul (datorită porozității sale) și greutatea sa. De exemplu, etajele superioare ale blocului din Norvegia au trebuit să fie făcute din beton pentru a adăuga greutate clădirii, astfel încât să nu se balanseze prea mult în cazul vântului puternic.

CÂT DE ECOLOGICE SUNT CLĂDIRILE

Ideea zgârie-norilor din lemn marchează o piatră de hotar, deoarece introduce un sistem de construcție inovator care folosește lemnul ca înlocuitor natural al betonului, consideră arhitecții. Ei se întreabă însă și cât de ecologic este, de fapt, ca lemnul să devină un material popular pentru zgârie-nori? Unde este lemnul mai folositor - în pământ, ca un copac viu, sau într-o grindă, ca parte a unei clădiri?

Răspunsul? Deocamdată, folosirea lemnului în clădiri înalte ar putea ajunge să fie o soluție viabilă numai în țări cu păduri dense și mature, cum ar fi Scandinavia, Canada și Germania, dar mai puțin în cele slab împădurite sau unde cheresteaua trebuie adusă de peste ocean... (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu