KREMLINUL DENUNȚĂ ÎNCHIDEREA SPAȚIULUI AERIAN DE CĂTRE ȚĂRI VECINE SERBIEI PENTRU AVIONUL LUI LAVROV

Distribuie pe:

Moscova a denunțat închiderea de către țări europene vecine Serbiei a spațiului lor aerian pentru avionul ministrului de externe rus, care era așteptat luni la Belgrad, informează AFP.

“Astăzi, (...) țările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era așteptat în Serbia”, a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agențiile de presă ruse.

“Delegația rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă țările membre ale Uniunii Europene și NATO și-au închis spațiul aerian”, a adăugat ea.

Potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti, este vorba de trei țări vecine Serbiei: Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: “Diplomația noastră încă nu stăpânește teleportarea”.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Federației, camera superioară a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov, a denunțat luni dimineața închiderea spațiului aerian pentru Lavrov drept un demers îndreptat “împotriva Rusiei ca stat și Serbiei ca stat”.

“Sper că reacția va fi comună și extrem de severă, nu doar sub formă de proteste diplomatice, ci se va traduce și prin acțiuni practice, concrete”, a scris Kosaciov pe mesageria Telegram.

Duminică, șefa guvernului sârb, Ana Brnabic, a declarat că situația din jurul acestei vizite era “extrem de complicată” din cauza imposibilității de a survola unele țări și că președintele sârb Aleksandar Vucic lucra el însuși la organizarea vizitei.

Serghei Lavrov este vizat din 25 februarie, la o zi după de-clanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, de sancțiuni ale UE, la fel ca președintele rus Vladimir Putin.

Lavrov urma să aibă la Belgrad întrevederi cu președintele sârb, cu omologul său Nikola Selakovic și cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirije.

AGERPRES

Lasă un comentariu