“AGRICULTURA DIN ȚARA NOASTRĂ ARE UN POTENȚIAL ENORM”

Distribuie pe:

Interlocutor: Máté Imola Lidia, studentă la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Cluj Napoca. În prezent, studiază la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Austria.

- Ce v-a determinat să vă implicați în proiectul Acceleratorul de Implicare Civică pentru tineri”?

- Am 21 de ani, locuiesc în comuna Papiu Ilarian, județul Mureș. Din dorința de a-mi ajuta comunitatea, m-am înscris în Acceleratorul de Implicare Civică pentru tineri, proiect desfășurat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă.

Comuna din care provin, Papiu Ilarian, este una foarte frumoasă, cu mari posibilități, cu o comunitate prietenoasă și o conducere foarte bună. Tinerii sunt încurajați să rămână în localitate, iar o bună metodă prin care pot fi susținuți este sprijinirea specificului local: susținerea activităților agricole, fiind o comunitate plină de oameni harnici.

- De ce agricultura?

- Fiind și muzician, muzica mereu a făcut parte din viața mea. Muzica și natura se împletesc într-un mod aparte, deoarece natura este inspirație absolută pentru muzică și celelalte ramuri ale artei, iar natura în sine este sunet, melodie, ritm.

Fiind pasionată și curioasă să aflu despre tainele naturii și agriculturii, de mică mi-am însoțit părinții în diferite activități din acest domeniu. Am descoperit cât de importantă și prețioasă este agricultura, atât pentru noi, cei din Papiu Ilarian, cât și la nivel național. Agricultura din țara noastră are un potențial enorm. Cel mai important pas ar fi apropierea tinerilor de acest domeniu, susținerea lor, încurajarea lor și asigurarea unui viitor cât mai bun pentru aceștia.

Mereu mi-am dorit să îmi susțin și să îmi ajut comunitatea. În colaborare cu liderii Acceleratorului de Implicare civică pentru tineri, am găsit o posibilitate și o idee prin care aș putea fi de folos.

- Ce acțiuni au fost/sunt organizate în cadrul proiectului?

- După o perioadă de informare, împreună cu administrația locală, am reușit să găsim posibilitatea finanțării drumurilor de acces agricol din comună, iar în curând voi depune o petiție privind susținerea agricultorilor din comunitatea noastră. Ideea a fost bine primită de Primărie, iar proiectul a fost depus curând, aflându-se la un pas mai aproape de reușită. Demersul nu se va opri aici. Consider că este important să fie cât mai vizibil, pentru a încuraja și alți tineri să participe activ la susținerea comunităților, atât în domeniul agriculturii, cât și în alte domenii valorase țării noastre.

Drept concluzie, am să îl citez pe tatăl meu, care mereu îmi spunea că “pământul este aur curat și bogăția viitorului” și îmi doresc ca pe viitor, tinerii să conștientizeze importanța acestui domeniu și să susțină la rândul lor diferite inițiative similare din județul Mureș.

- Ați întâmpinat dificultăți? Care au fost provocările implicării în proiect?

Am avut parte de multă susținere din partea Primăriei. Provocarea pe care am întâmpinat-o a fost de a găsi resurse financiare. Din fericire, posibilitatea a apărut, iar în acel moment am contactat administrația Primăriei și le-am comunicat proiectul de finanțare găsit.

- Perspective?

Un proiect în derulare este de a crea un grup de lideri civici, grup în care doresc să le ofer tinerilor șansa de a se descoperi pe plan profesional și pe plan personal, iar împreună cu autoritățile comunei să creăm evenimente și activități destinate tinerilor.

Lasă un comentariu