PAPA FRANCISC A NUMIT TREI FEMEI ÎN POSTURI IMPORTANTE LA VATICAN

Distribuie pe:

Papa Francisc a numit miercuri trei femei în cadrul autorității de la Vatican cu rol în alegerea episcopilor, un demers considerat istoric, informează DPA și Reuters.

Două călugărițe, Raffaella Petrini și Yvonne Reungoat, și o mireană, María Lía Zervino, au fost numite în Dicasterul pentru episcopi, a anunțat Vaticanul.

Raffaella Petrini, în vârstă de 53 de ani, deținea deja funcția de secretar general din noiembrie anul trecut, ocupând astfel cea de-a doua poziție în ierarhia oficialilor de la Vatican.

Yvonne Reungoat a fost superioară generală a ordinului Fiicele Mariei Ajutorul Creștinilor, iar Zervino a fost președinta Uniunii Mondiale a Organizațiilor Femeilor Catolice.

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a făcut referire la acest demers într-un interviu acordat săptămâna trecută fără să nominalizeze vreo persoană. Dicasterul pentru episcopi a avut până acum o componență exclusiv masculină.

Cele trei femei se numără printre cele 14 persoane numite în Dicasterul pentru episcopi, al cărui rol este de a examina candidații și de a-l consilia pe papă cu privire la alegerea preoților în funcția de episcop. Celelalte 11 persoane numite miercuri sunt cardinali, episcopi și preoți, potrivit Reuters.

Mandatul acestora durează cinci ani. Înainte de anunțul de miercuri al celor 14 numiri, departamentul avea peste 20 de membri. Numărul total fluctuează în funcție de data de expirare a mandatului, dar în mod obișnuit, comitetul este compus din 25-30 de membri.

“În felul acesta, lucrurile se mai deschid puțin”, a declarat papa Francisc într-un interviu acordat agenției Reuters, pe 2 iulie, la rezidența sa, când și-a dezvăluit intenția de a numi femei în procesul decizional de numire a episcopilor.

În afara lui Petrini, papa Francisc a mai numit femei, atât călugărițe cât și laice, în departamente ale Vaticanului.

Anul trecut a numit-o pe călugărița italiană Alessandra Smerilli în a doua funcție din ierarhia departamentului pentru dezvoltare, care se ocupă cu teme legate de justiție și pace.

De asemenea, papa Francisc a numit-o pe călugărița franceză Nathalie Becquart, membră a Xaviere Missionary Sisters, în funcția de subsecretar al Sinodului episcopilor, care se ocupă cu pregătirea reuniunilor globale ale episcopilor, desfășurate o dată la câțiva ani.

Printre femeile care nu aparțin clerului, dar care dețin funcții importante la Vatican se numără Barbara Jatta, prima femeie director a Muzeelor Vaticanului, și Cristiane Murray, directoare adjunctă a Biroului de presă al Vaticanului. Ambele au fost numite de Papa Francisc. (Agerpres)

Lasă un comentariu