BARNA TANCZOS: TOATE FINANȚĂRILE CARE VIN DE LA BUDAPESTA SUNT LEGALE

Distribuie pe:

Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații maghiare prezente în România sunt legale și UDMR nu a folosit niciodată acești bani pentru activități politice sau cu scop politic, a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos. “Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații sunt finanțări legale. În niciun caz nu ar fi acceptat nicio asemenea asociație sau fundație finanțări ilegale. În ceea ce privește destinația acestora, nu doar vorbitorii de maghiară beneficiază de ele. Multe sunt investiții de utilitate publică. Toate patinoarele sunt deschise pentru toți care vor să practice hocheiul sau vor să patineze. Investiția pentru dezvoltarea capacității de intervenție chirurgicală la Spitalul din Miercurea Ciuc este o investiție pentru toți cetățenii României. Este incorect să spunem că aceste finanțări sunt pentru vorbitorii de limbă maghiară. Finanțările respectă legislația națională, legislația europeană. Dacă se consideră, la nivel diplomatic, că este nevoie de un acord, cu siguranță acel acord va exista între Ministerul de Externe din România și ministerul din Ungaria. Finanțările sunt bazate pe cererile care se trimit de către asociații și fundații către entitățile care finanțează minoritatea maghiară din alte state decât Ungaria și se evaluează. Nu știu care sunt condițiile, criteriile pe care le practică toate entitățile finanțatoare. Noi am trimis o cerere pentru dezvoltarea sistemului hocheistic din județul Harghita și din județele învecinate și am primit finanțarea. Niciodată UDMR nu a folosit bani din Ungaria pentru activități politice sau cu scop politic (în România, n.r.)”, a subliniat Tanczos.

Întrebat cum comentează declarațiile premierului Ungariei, Viktor Orban, făcute recent la Școala de Vară de la Tușnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formațiunii politice a fost exprimat de președintele Kelemen Hunor și nu dorește să facă alte comentarii pe subiect.

În ceea ce privește discutarea subiectului în ședința de Coaliție, Barna Tanczos a menționat că declarații se vor face ulterior acestei întâlniri și a adăugat că președintele UDMR, Kelemen Hunor, revine în România, din concediu, astăzi, 12 august. (Agerpres)

Lasă un comentariu