LA SFÂRȘITUL SĂPTĂMÂNII TRECUTE, ÎPS IRINEU, ARHIEPISCOP AL ALBA IULIEI, PREZENT ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent, la sfârșitul săptămânii trecute, în mai multe parohii din județul Mureș unde a participat la evenimente religioase. De asemenea, în Grebenișu de Câmpie a avut loc o școală de vară dedicată celor mici, care s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu.

RESFINȚIREA BISERICII CU HRAMUL “ADORMIREA MAICII DOMNULUI” DIN FILIA VETA, PAROHIA MOȘUNI, PROTOPOPIATUL TÂRGU-MUREȘ

În Duminica a XI-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în filia Veta, parohia Moșuni, protopopiatul Târgu-Mureș. “Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul «Adormirea Maicii Domnului» din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși”, se arată pe pagina oficială a Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: “Raportându-ne la Dumnezeu și ascultându-L, vom înțelege cine suntem și vom afla identitatea noastră. Vei ști cine ești tu când știi cine este El. Tu ești ființa creată. Tu ești rudă de gradul întâi cu Dumnezeu. Tu ești chipul slavei divine, chemat să atingi asemenea cu Creatorul tău. Când spunem rugăciunea «Tatăl nostru», atunci recunoaștem aceasta. Dacă ne asumăm identitatea de a fi ai Celui Preaînalt, El, Părintele ceresc, Își asumă rolul Său și ne sfințește viața, ne face asemenea Lui și ne inundă cu toate darurile Împărăției Sale”.

LITURGHIE ARHIEREASCĂ ÎN PAROHIA ȘERBENI, PROTOPOPIATUL REGHIN

Sâmbătă, 27 august 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Șerbeni, protopopiatul Reghin. Arhipăstorul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Slujirea arhierească din această zi a marcat, totodată, împlinirea a 20 de ani de la târnosirea bisericii parohiale. După celebrarea Sfintei Liturghii, Ierarhul nostru a săvârșit slujbe de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate, ridicată în decursul ultimilor cinci ani. Cu acest prilej, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea noului edificiu au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre, Diplome de aleasă cinstire. Apoi, Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la inaugurarea căminului cultural din Șerbeni. De asemenea, tot în aceeași zi, Înaltpreasfinția Sa a poposit în filia Căcuciu. Pe această cale, Arhipăstorul nostru a oficiat slujba de sfințire a două troițe ridicate în proximitatea bisericii cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

SLUJBA PUNERII PIETREI DE TEMELIE PENTRU NOUA BISERICĂ DIN PAROHIA SÂNTANA DE MUREȘ II

Vineri, 26 august a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Sântana de Mureș II, protopopiatul Târgu-Mureș. Începând cu ora 12.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noul locaș de închinare, cu hramul “Sfântul Mucenic Efrem cel Nou”. Comunitatea parohială de aici, înființată în luna februarie a acestui an, se află sub oblăduirea părintelui Mihai Dumitrescu. Parohia Sântana de Mureș II, situată în jumătatea nordică a localității Sântana de Mureș, numără peste 600 de credincioși. Noul locaș de închinare va fi ridicat cu sprijinul comunității parohiale și al autorităților locale, urmând ca lucrările de construcție să fie demarate anul viitor. În prezent, sfintele slujbe sunt oficiate într-un paraclis de dimensiuni reduse, edificat în decursul anului curent. Locașul de rugăciune este ocrotit de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

GREBENIȘU DE CÂMPIE - “ȘCOALA DE VARĂ - LĂSAȚI COPIII SĂ VINĂ LA MINE! PAȘI SPRE DUMNEZEU PRIN RUGĂCIUNE ȘI JOACĂ”

În cadrul parteneriatului dintre parohia Grebenișu de Câmpie, păstorită de părintele Ionel-Adrian Suciu, Școala Gimnazială “Vasile Pop”, Primăria și Poliția Grebenișu de Câmpie, s-a desfășurat, în data de 25 august 2022, proiectul intitulat “Școala de Vară - Lăsați copiii să vină la Mine! Pași spre Dumnezeu prin rugăciune și joacă”, aflat la prima ediție. Proiectul a debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum la biserica parohială din Grebeniș de către părintele paroh, urmată de susținerea unei cateheze cu tema “Rugăciunea în viața copiilor”. În continuare, cei 78 de elevi, coordonați de directorul Școlii Gimnaziale, prof. Dumitrița Pop, alături de cadre didactice, au luat parte la activități educativ-recreative, precum desene tematice pe asfalt, dezbateri, jocuri interactive și sportive, dar și la un atelier de pictură.

Totodată, elevii au asistat la o demonstrație a Departamentului de Siguranță Școlară Mureș din cadrul IPJ Mureș, a Poliției Criminalistice Mureș (amprentare și reprezentație canină), primind și câteva sfaturi practice din partea Inspectorului pentru Situații de Urgență al comunei.

Activitățile s-au încheiat la Căminul Cultural din localitate cu festivitatea de premiere a elevilor participanți, care au fost răsplătiți cu diplome de participare, urmată de agapa frățească. Prezent la eveniment, primarul comunei Grebenișu de Câmpie, Ștefan Gojman, a transmis întreaga susținere pe care autoritățile locale o oferă acestui gen de proiect, îndemnându-i pe tineri să fie “responsabili, ascultători, sârguincioși și înțelepți în alegerea viitorului lor”. De asemenea, directorul Școlii Gimnaziale “Vasile Pop”, prof. Dumitrița Pop, a precizat că: “Am propus, prin acest proiect, activități care să-i țină pe elevi aproape de Școală și de Biserică, să le ofere o alternativă valoroasă în petrecerea plăcută și instructivă a vacanței, nu doar pe parcursul timpului petrecut în cadrul proiectului, ci, mai ales, pentru cel petrecut mai apoi acasă, cu grupul de prieteni, colegi, vecini, rude sau chiar individual”. Evenimentul, aflat la prima ediție, a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în cadrul parteneriatului dintre Parohia Grebenișu de Câmpie, Școala Gimnazială “Vasile Pop”, Primăria și Poliția Grebenișu de Câmpie.

DORIN GRAMA

Lasă un comentariu