SĂRBĂTOARE RELIGIOS-CULTURALĂ ÎN BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ DIN LOGIG

Distribuie pe:

Într-un cadru mirific de sărbătoare, luminat de razele soarelui tomnatic, locuitorii dintre dealuri și de mai departe, la auzul chemării străbunilor celor care au ctitorit cele 5 biserici, descoperite (2) și cunoscute (3) până în prezent în Logig, județul Mureș, în dangătul clopotelor s-au adunat smeriți la Sfânta Liturghie, susținută de soborul celor 6 Preacucernici Părinți: Protopop Dumitru Gherman, fost paroh, dăruit trup și suflet la coordonarea lucrărilor de ctitorire a Primei Biserici Ortodoxe Române autorizate, în regimul comunist, Vasile Bugnar, fost paroh implicat în lucrările de pictură și edificarea Crucii Monument și a Casei Cantorale și a altor lucrări importante, Vasile Ioaneș, fost paroh 9 ani în Logig, azi pensionar în localitatea Nănești, jud. Maramureș, Dimitrie-Petru-Paul, născut în Logig, fiul părintelui protopop Dumitru Gherman, azi preot paroh la Parohia Ortodoxă Română Sfânta Treime din Reghin, Vasile Chiorean Logigan, pensionar și pasionat de istoria locală pe care a completat-o prin multă muncă și stăruință prin descoperirea a două cimitire și două biserici în hotar, și actualul paroh Dan-Constantin Tofan, venind din urmă cu mult zel, urmând exemplul lăsat de foștii parohi.

După oficierea Sfintei Liturghii a urmat slujba Parastasului Strămoșilor pe care, la momentul îndătinat, părintele Vasile Chiorean Logigan a pomenit pe toți preoții, preotesele, cantorii, feții, membrii consiilor și comitetelor parohiale cunoscuți și necunoscuți, pe toți cei care-și dorm somnul de veci în cele două Cimitire de ,,la Piatră”, sau din sat. Acest pomelnic special se întinde pe aproximativ 352 de ani și este oficiat pentru prima dată în istoria cunoscută a Logigului.

Al doilea moment, strict cultural, a fost lansarea a trei cărți: Parohia Ortodoxă Română Logig, jud. Mureș, coautori Dumitru Gherman, Vasile Bugnar și Vasile Chiorean Logigan, coordonator, Mărturii ale Veșniciei și Arborele Genealogic al Românilor din Logig, autor Vasile Chiorean Logigan, care a și prezentat pe scurt cele trei apariții editoriale.

Doamna Rodica Meșter, născută Muntean, în Logig, a sponsorizat și oferit în dar consătenilor prezenți la această comemorare a Strămoșilor, punând în “desaga lui Badea Cârțan” câte un exemplar, iar prezentatorul în calitate de autor a oferit și el în dar câteva din cărțile sale.

Am petrecut la Logig o zi de neuitat și slavă lui Dumnezeu că ne-a dat o vreme însorită, primind și mângâind strămoșii prin rugăciunile cucernicilor preoți și prin gândurile curate ale tuturor credincioșilor. Veșnica pomenire a tuturor Strămoșilor noștri logigani!

A consemnat, preotul pensionar VASILE CHIOREAN LOGIGAN

Lasă un comentariu