BUJORUL, DECLARAT FLOARE NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI PRIN VOTUL CAMEREI DEPUTAȚILOR

Distribuie pe:

Bujorul a fost declarat oficial Floarea Națională a României. În acest sens, alaltăieri a fost adoptat un proiect de lege al cărui coinițiator este deputatul mureșean Dumitrița Gliga (PSD).

“În scopul marcării Florii Naționale a României, anual se organizează, la nivel național și local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice și ornamentale, diferite specii de bujor. Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spații distincte și pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană. De asemenea, Uniunea Artiștilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziții de pictură consacrate florii de bujor, iar Romfilatelia va cuprinde în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor colițe și timbre consacrate florii de bujor”, a adus precizări privind prevederile acestei legi deputatul Dumitrița Gliga.

Parlamentarul de Mureș a mai spus că “foarte multe țări au una sau mai multe flori naționale reprezentative, ca de exemplu cireșul în Japonia, laleaua în Olanda, sau crinul în Franța.

În țara noastră florile de bujor sunt foarte îndrăgite, fiind asociate în conștiința populară cu ideea de sănătate, frumusețe fizică și spirituală și apreciat ca plantă cu însușiri terapeutice. Un număr mare de persoane poartă numele de Bujor”.

Dumitrița Gliga a mai menționat faptul că județul nostru este foarte bine reprezentat în acest sens, cu două denumiri de localități - Bujor și Bujor-Hodaie și o Rezervație naturală de bujori în Zau de Câmpie.

Camera Deputaților a fost cameră decizională. Proiectul de lege urmează a fi transmis pentru promulgare. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu