PROIECT: AMENZI DE PÂNĂ LA 500 DE LEI PENTRU MINORII CARE FUMEAZĂ ÎN SPAȚII PUBLICE

Distribuie pe:

Un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat prevede că tinerii cu vârste de până la 18 ani care fumează în spații publice riscă amenzi de până la 500 de lei.

“Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, mijloace de transport, autogări, gări și aeroporturi de stat și private și în unitățile de învățământ public sau privat. Minorilor le va fi interzis fumatul și în jurul acestor obiective, pe o rază de 200 de metri.

Tinerii cu vârsta sub 18 ani ce nu vor respecta viitoarea regulă vor putea fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 100 și 500 de lei”, se arată în proiect.

Astfel, minorilor li se vor aplica aceleași sancțiuni care se aplică în prezent pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii sau în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

În nota de fundamentare, inițiatorii motivează acest proiect prin faptul că “legislația din România nu conține prevederi prin care să fie sancționat consumul produselor din tutun de către minori și, drept urmare, eforturile autorităților, cadrelor didactice și persoanelor implicate în prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie sunt lipsite de rezultate”. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu