GEMENI NĂSCUȚI ÎN AMBULANȚĂ, INTRAȚI ÎN STOP CARDIO-RESPIRATOR, SALVAȚI DE UN ECHIPAJ SMURD

Distribuie pe:

Trei echipaje ale SMURD Târgu Mureș, formate din pompieri-paramedici, medici, asistenți și voluntari, au reușit să salveze viața unei mame și a doi gemeni care au intrat în stop cardio-respirator imediat după ce au fost născuți într-o ambulanță, a anunțat, duminică, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Sâmbătă seara, un echipaj format din doi medici, un asistent și un voluntar, care încadra o ambulanță de Terapie Intensivă Mobilă SMURD (TIM), a fost solicitat să vină în sprijinul colegilor lor paramedici în vederea asistării unei nașteri la o sarcină gemelară de 30 săptămâni.

“La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanța SMURD de prim-ajutor (EPA) anunță că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naște. Astfel, la sosirea ambulanței de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat și era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obișnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc. În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii și asistenții SMURD de pe ambulanța de terapie intensivă începuse să nu mai aibă respirații spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator. Astfel, se inițiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau și stabilizau proaspăta mămică”, a precizat DSU, într-o postare pe Facebook.

După câteva minute, mama a născut cel de-al doilea copil, care se afla, de asemenea, în stop cardio-respirator, fiind inițiate și în acest caz manevrele de resuscitare neonatală care au avut succes.

Ulterior resuscitării, ambii nou-născuți au fost asistați și stabilizați de echipajul medical de pe ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă și s-a solicitat în sprijin autosanitara de Terapie Intensivă Mobilă nou-născuți pentru transportul în siguranță și în condiții optime a micilor pacienți.

“Amândoi nou-născuții și mama au ajuns bine și în siguranță la secția Neonatologie, respectiv Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș”, a transmis DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență i-a felicitat pe cei nouă pompieri-paramedici, medici, asistenți și voluntari: “Datorită vouă, astăzi, două suflete sunt în viață. Tot datorită vouă, astăzi, o mamă poate privi către viitor cu speranță, încredere și iubire”.

Echipajul TIM Mureș a fost format din dr. Vicaș Diana - medic specialist medicină de urgență, dr. Modiga Andrei - medic rezident medicină de urgență, asistent medical voluntar Szilágyi Annamária, student anul al III-lea medicină generală, voluntar Moldovan Daiana, plutonier adjutant Burlacu Alexandru - paramedic TIM, plutonier adjutant Prunea Petru - paramedic TIM Neonat. Echipa SMURD Rîciu a fost formată din plutonier Cocan Mihai, sergent major Turc Dinu și sergent major Petra Răzvan. (Agerpres)

Lasă un comentariu