PRIMIM DE LA CITITORI - CONTROVERSE VIZÂND FONDUL DE VÂNĂTOARE DIN CORUNCA

Distribuie pe:

Un nou subiect stârnește interes (online și nu numai) în zona metropolitană a municipiului Târgu Mureș. Conform Corunca.info, “Asociația de vânătoare “Cocoșul”, responsabilă de înmulțirea necontrolată a urșilor și mistreților în Corunca, vrea să-și prelungească cu 16 ani contractul de vânătoare, ca pe moșia proprie, pe terenurile și pădurilor din Corunca. Această asociație a intrat în posesia fondului de vânătoare din Corunca și alte localități din Valea Nirajului în mod fraudulos. Frauda a făcut obiectul unui dosar penal și a unei acțiuni în instanță în anul 2011. Totul s-a mușamalizat prin renunțarea victimelor la plângeri, datorită unui șantaj ordinar și amenințare, în cel mai pur stil mafiot.

Această asociație a câștigat bani pe spinarea locuitorilor comunei, fără să contribuie, timp de 11 ani, cu niciun leu la bugetul local, nici măcar pentru despăgubirea recoltelor distruse de vânat.

Acești “baroni” au cerut Consiliului local, în 20 iulie 2022, ca în 7 zile Consiliul local să aprobe un contract de colaborare cu asociația în baza unui contract de administrare a fondului cinegetic secret.

Atât Asociația “Cocosul”, cât și Garda de Mediu Brașov, au refuzat să comunice Primăriei Corunca contractul de gestionare a faunei cinegetice a comunei Corunca pe motiv că nu reprezintă informații de interes public.

Locuitorii comunei riscă să sfârșească mâncați de urși în fața propriilor case în timp ce acești baroni aroganți și secretoși sfidează Primăria și Consiliul local”.

Daniel Cheșa a propus colegilor săi consilieri să nu aprobe acest contract secret pe o perioadă de 16 ani, atâta timp cât nu este publicată întreaga activitate a acestui fond de vânătoare din ultimii 11 ani, sumele investite, despăgubirile acordate primăriei și proprietarilor de terenuri și conținutul contractului de gestiune cinegetică. În caz contrar, spunea domnia sa, va sesiza autoritățile de cercetare penală si instanța asupra acestei enorme fraude care datează din anul 2011.

După ședința Consiliului local Corunca, desfășurată la sfârșitul lunii septembrie, s-a respins acordul de colaborare dintre Comuna Corunca și Asociația de Vânătoare “Cocoșul Mureș”.

Tot Corunca.info menționează că, “în cei 11 ani de când această asociație a pus mâna, în mod fraudulos, pe fondul de vânătoare în care sunt incluse terenurile primăriei și cele ale cetățenilor din Corunca, majoritatea fiind înscriși în această afacere fără știrea lor, nu au depus niciun raport cu privire la activitate, la numărul de animale existente, numărul celor împușcate, la sumele investite și valoarea despăgubirilor pentru recoltele agricole distruse de vânat. Nimic din ce îi obliga legea. Timp de 11 ani nu au fost văzuți pe la primărie, doar prin pădurile comunei. Există suspiciunea că ei au transformat cu bună știință Corunca într-un habitat pentru urși. Cert este că nu au făcut nimic pentru îndepărtarea lor din zonele locuite. Din contră, au făcut un gest criminal, au construit hrănitoare pentru urși la 200 de metri de casele oamenilor.

De câte ori au sunat oamenii la 112 pentru a sesiza prezența urșilor au venit doar jandarmii, vânătorii nu s-au deranjat, cu toate că există un protocol în acest sens.

Până ce nu vor dovedi cu acte și alte probe că respectă prevederile contractelor asumate, consiliul local Corunca nu va semna nicio colaborare cu această asociație în care nu există niciun vânător din zona Corunca. Acești baroni au trans-format Corunca într-un safari pentru vânătorii străini, dispuși să cheltuie mii de euro pentru o zi de vânătoare.

Între timp vom încerca să verificăm modul în care se poate apela la alți vânători, care să ne protejeze de animalele sălbatice periculoase, păstrând un echilibru natural în fondul cinegetic local”.

B.B.

Lasă un comentariu