Cum recunoaștem semnele accidentului vascular cerebral?

Distribuie pe:

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune neurovasculară frecvent întâlnită, dar și o urgență medicală absolută, pentru că, în lipsa unei intervenții rapide, poate duce la deces sau la dizabilitate importantă.

În cazul în care accidentul vascular cerebral (AVC) s-a produs prin migrarea unui tromb sau a altui tip de embol (cel mai frecvent, un fragment de placă de aterom), vorbim de AVC ischemic, iar țesutul cerebral din zona irigată de vasul blocat începe să moară în absența oxigenului. Acest proces începe imediat, dar o parte din acest țesut poate fi salvată dacă se reușește dezobstruarea vasului și reluarea circulației înainte ca leziunile să fie complete și ireversibile. Dacă accidentul vascular cerebral se produce prin ruperea peretelui vascular, se produce o hemoragie intracerebrală, a cărei gravitate depinde de cantitatea de sânge care inundă creierul și de volumul hematomului format. În situațiile în care sunt implicate vase mari, hemoragia intracerebrală poate evolua rapid spre deces.

Accidentul vascular cerebral este întotdeauna o urgență, indiferent de mecanismul de producere. Este astfel important să putem recunoaște rapid principalele semne ale unui accident vascular cerebral. În cazul în care observăm unul din următoarele semne, chiar dacă acestea se pot remite, trebuie să solicităm de urgență asistență medicală:

- Asimetrie facială: rugăm pacientul să zâmbească și observăm că o parte a feței rămâne imobilă;

- Slăbiciune asimetrică a brațelor: rugăm pacientul să ridice ambele brațe și observăm că unul dintre brațe nu poate fi susținut sau nu poate fi ridicat;

- Dificultăți de vorbire: rugăm pacientul să repete o frază simplă și constatăm că vorbirea îi este confuză sau de neînțeles.

AVC ischemic este tipul de accident vascular cerebral cel mai frecvent întâlnit, reprezentând aproximativ 87% din total. Dacă pacientul ajunge într-un centru specializat la scurt timp de la producerea evenimentului ischemic, el poate beneficia de metodele de dezobstruare mecanică (trombectomie) sau chimică (tromboliză) a arterei cerebrale afectate. Sunt însă mai multe condiții ce trebuie îndeplinite pentru a putea aplica aceste tratamente. Cea mai importantă condiție este ca pacientul să ajungă la spital în așa-numita “fereastră terapeutică”, adică în primele 4 ore și jumătate de la producerea AVC pentru tromboliză, respectiv în primele 6 ore pentru trombectomie.

Și pentru pacienții cu AVC hemoragic există posibilitatea de intervenție, în centrele specializate, în principal fiind vorba de intervenții neurochirurgicale pentru evacuarea sângelui revărsat la nivelul creierului. Și în acest caz, adresarea în urgență către un centru specializat este extrem de importantă. (Agerpres)

Lasă un comentariu