Locuințe de serviciu pentru medici și profesori, finanțate de Guvernul Ungariei

Distribuie pe:

Fundația Studium-Prospero din Târgu Mureș a inaugurat vineri, la Sângeorgiu de Mureș, o locuință de serviciu și un centru logistic pentru reparații curente în gospodării, parte a unui proiect amplu finanțat de statul ungar pentru încurajarea tinerilor profesori, medici rezidenți și artiști din Transilvania aflați la început de carieră să revină acasă.

“În cursul lunii octombrie, am făcut calcul, am ajutat 132 de persoane în aceste locuințe, în aceste 19 clădiri (din toată Transilvania, n.r.), iar în decurs de 24 de ani de când există Fundația Studium și Fundația Prospero, care din 2015 sunt o fundație unică, Studium-Prospero, am ajutat aproximativ 700 de familii ca să nu plece din țară, după ce tinerii și-au terminat facultatea, ci să rămână și să stea la dispoziția pacienților (...) Astăzi, suntem la prezentarea locuinței de serviciu din Sângeorgiu de Mureș, realizată de Fundația Studium-Prospero. Ca și dependințe avem un sistem de ateliere mici - atelier de lăcătușerie, tâmplărie, zidărie, atelier de peisagistică și grădinărit, pentru că avem nevoie la cele 19 clădiri ale noastre construite în Transilvania, unde oferim susținere de locuire, posibilitate de cazare pentru medici, pentru farmaciști, stomatologi și pentru artiști, în special cei care au terminat la facultățile din Târgu Mureș, ca să deservească pacienții și comunitatea lor natală, întorcându-se acasă”, a declarat președintele executiv al Fundației Studium-Prospero, dr Vass Levente, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vass Levente a subliniat că principala sursă de finanțare pentru aceste case este statul ungar.

“Avem surse și finanțări necesare, mai ales din partea statului maghiar, foarte important și trebuie să zicem acest lucru. Noi ne bucurăm pentru că vin acești bani, stau la dispoziția comunității și, foarte important de menționat, plătim impozit, plătim taxe pentru statul român. Astfel, eu cred că fiecare ban investit, în afară de faptul că rămâne în țara noastră, ne ajută într-un fel și la bunăstarea comunității respective. Chiar pentru casa aceasta din Sângeorgiu de Mureș impozitul cred că va fi undeva de aproape 1.000 de euro pe an”, a susținut dr. Vass Levente.

Potrivit acestuia, este foarte important ca pentru locuințele respective să fie asigurată și logistica necesară, ateliere și specialiști, astfel încât în momentul în care casele respective sunt eliberate, să poată fi zugrăvite urgent, iar instalațiile să fie verificate.

“Astfel, putem să dăm locuința într-o formă reînnoită, proaspătă, curățată pentru încă o familie. În locuințele noastre, medicii, artiștii pot să stea aproximativ 4-10 ani cel mult, după aceea trebuie să predea locuința pentru o altă familie. Noi considerăm că în această perioadă ei își pot face propria casă și astfel în casele fundației, cum este și această casă din Sângeorgiu de Mureș, să fie nu doar la dispoziția unei familii, ci și la dispoziția comunității”, a spus președintele executiv al Fundației Studium-Prospero.

Dr. Vass Levente a precizat că în fiecare oraș există o comisie care poate să decidă cine are nevoie să fie sprijinit în comunitatea respectivă.

“Cel mai bun exemplu este în județul Covasna, în Sfântul Gheorghe, unde avem o clădire cu șase locuințe, trei apartamente cu două camere și trei apartamente cu o singură cameră, cu 3.000 de metri pătrați de grădină unde copiii pot să stea în aer liber, lucru important în perioada COVID-19. Acolo avem

o comisie, un reprezentant din partea Consiliului Local, un reprezentant din partea Consiliului Județean, un reprezentant din partea spitalului și câțiva reprezentanți din instituțiile publice de acolo, alese de Fundația Studium-Prospero. Ei înaintează propunerea și cei 19 membri din curatoriul fundației își dau acordul pentru această alegere. În case se stă gratuit, își plătesc utilitățile și există un mic fond de rulment din care noi încercăm să reparăm locuințele respective după ce familiile respective pleacă din aceste locuințe”, a arătat dr. Vass Levente.

Casa de la Sângeorgiu de Mureș este proiectată astfel încât se poate schimba foarte repede în două apartamente, un apartament cu un dormitor, living și bucătărie și un alt apartament cu două dormitoare, living și bucătărie.

“Se poate folosi în timp, dacă va fi necesar, și, eventual, pentru un cabinet medical. Dacă primăriile, comunele, județul reușesc să obțină fonduri, de exemplu pe ANL, atunci această clădire, cu ajutorul și cu înțelegerea lor, prin schimbare de destinație, poate să ajungă chiar un centru de medic de familie care să deservească în continuare comunitatea”, a mai menționat președintele executiv al Fundației Studium-Prospero. (Agerpres)

Lasă un comentariu