Ministerul Mediului: 654 de centre de colectare a deșeurilor vor fi construite, în România, până în 2026

Distribuie pe:

Un număr de 654 de centre de colectare a deșeurilor prin aport voluntar vor fi construite, în România, până în anul 2026, informează Ministerul Mediului, potrivit Agerpres.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem “door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxuri speciale de deșeuri - deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri din construcții și demolări, precum și alte tipuri de deșeuri, în conformitate cu proiectul-tip pus la dispoziție de MMAP.

“Pe lângă cele peste 650 de centre mici, vom finanța și 10 centre regionale la nivelul marilor aglomerări urbane, care vor beneficia inclusiv de capacități proprii de reciclare. Prin operaționalizarea acestor centre, cetățenii vor putea preda deșeurile voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deșeuri de echipamente electrice și electronice, adică exact acele tipuri de deșeuri pe care cetățenii nu aveau unde să le ducă până acum. Ajutăm, astfel, primăriile să-și extindă infrastructura de colectare separată și să-și îmbunătățească ratele de reciclare. Construcția acestor centre reprezintă unul dintre pașii esențiali pentru tranziția către economia circulară”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Sursa foto: Pexels

Șeful Statului Major al Forțelor Navale: Peste 30 de mine marine, neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre

Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, a spus în cadrul unei întâlniri cu atașații militari străini acreditați în țara noastră, că din februarie și până în prezent, după atacarea Ucrainei de către Federația Rusă, peste 30 de mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre, de către forțele navale din România, Turcia, Bulgaria și Ucraina, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de SMFN, la întâlnire, ce are loc anual, au fost prezentate obiectivele Forțelor Navale Române pe termen scurt și mediu, structura organizatorică, misiunile principale și exercițiile la care marinarii militari români au participat. Au mai fost evidențiate activitățile de instruire bilaterale pe care Forțele Navale Române le desfășoară împreună cu alte forțe navale partenere din Marea Neagră și din Marea Mediterană, precum și contribuția FNR la asigurarea securității aliate în Regiunea Mării Negre, pe fondul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina.

“Încă din luna februarie anul acesta, după atacarea neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă, Forțele Navale Române și-au redimensionat toate activitățile planificate și au asigurat, 24 de ore din 24, o prezență navală constantă în zona noastră de responsabilitate, pe mare și la gurile Dunării. Până acum, mai mult de 30 de mine marine au fost neutralizate în bazinul vestic al Mării Negre, trei de Forțele Navale Române, patru de Turcia, două de Bulgaria și celelalte de Ucraina. De asemenea, prin Direcția Hidrografică Maritimă, autoritate națională în domeniu, au fost emise avize pentru navigatori, prin care se recomandă anumite rute de navigație pentru navele comerciale care transportă cereale și alte mărfuri, din porturile ucrainene spre strâmtorile turcești. Până acum, peste 900 de nave comerciale au tranzitat zona noastră de responsabilitate din Marea Neagră, de la nord la sud și de la sud la nord, de la începutul lunii august, pe coridorul de tranzit dintre porturile Ucrainene și Istanbul”, a afirmat contraamiralul Mihai Panait.

Lasă un comentariu