Ungaria a revenit la lipsurile comunismului: La supermarket, cartofii și laptele se dau cu porția

Distribuie pe:

Un plan conceput să îi protejeze pe consumatorii ungari de cea mai ridicată rată a inflației din Uniunea Europeană a generat consecințe nedorite, în condițiile în care, chiar înainte de sărbători, retailerii un început să raționalizeze produsele alimentare, o reminiscență a perioadei comuniste.

După ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis să plafoneze prețurile la produsele alimentare de bază, retailerul Aldi a introdus o limită de un kilogram de cartofi și un litru de lapte pentru fiecare cumpărător, ca urmare a creșterii cererii, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Alte lanțuri de magazine precum Spar, Lidl și Tesco au introdus restricții similare.

În aceste condiții, unele persoane au început să își pună întrebări dacă vor putea găti tradiționala ruladă cu mac, nelipsită de pe mesele de Crăciun.

“Am venit aici pentru că vecinul meu mi-a spus că acum este lapte. De obicei, nu este și nu am văzut nici ouă de ceva vreme. Nu știu cum voi putea găti de Crăciun”, spune Magdolna, 67 de ani, care făcea cumpărături la un magazin Aldi din Budapesta.

Eforturile premierului Orban de a plafona prețurile la alimente fac parte dintr-un program mai amplu destinat plafonării costurilor la o gamă largă de produse de la carburanți și până la credite ipotecare, în ideea de a-i ajuta pe unguri să facă față celei mai grave crize a costului vieții din Europa.

Însă Banca Națională a Ungariei (NBH) spune că aceste măsuri au generat efecte adverse: rafturi goale și majorări de prețuri.

Guvernul de la Budapesta se așteaptă ca inflația, care la 22,5% este deja cea mai mare din UE, să ajungă până la 25% la finele anului. Prețurile la alimente au crescut cu 49% în ritm anual în luna noiembrie, mai mult decât dublu față de media din UE.

Rafturile magazinelor din Ungaria sunt în continuare pline, însă în multe cazuri este vorba de alternative mai scumpe la bunurile ale căror prețuri sunt plafonate. De exemplu, prețul zahărului pudră a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, în timp ce prețul laptelui cu un conținut de grăsime de 1,5% a crescut cu 90%, în timp ce prețul laptelui obișnuit a crescut cu doar 2,8%.

Aceste date au dat un semnal de alarmă la banca centrală, iar guvernatorul Gyorgy Matolcsy le-a spus recent parlamentarilor că plafoanele de preț trebuie eliminate “imediat”, pentru a readuce inflația sub control.

Lasă un comentariu