2023 – primul an de criză adevărată

Distribuie pe:

Anul 2023, din punctul meu de vedere, va fi primul an de criză adevărată în România. 2022 a fost un an în care criza s-a resimțit mai puțin, lucrurile nu au fost într-o perioadă foarte complicată, pentru că românii încă au mai avut bani, și-au petrecut concediile, au plecat în străinătate, au cheltuit mult pentru sărbători, însă 2023 va fi diferit.

După părerea mea, în anul următor începe, într-o manieră destul de rapidă și profundă, schimbarea modelului economic de dezvoltare al economiei globale și schimbarea raporturilor de forță pe plan internațional, iar România, oricât de mică ar fi ea, va resimți efectele.

Uniunea Europeană este perdantul acestei perioade, este afectată de probleme de natură politică și socială, de fenomene de corupție, de mișcări care sunt la limita dezintegrării, mai ales prin anumite alianțe informale care se fac, nu a reușit să-și acopere necesarul de energie pentru anul viitor și a pierdut competiția tehnologică în fața unui mare competitor, care este câștigătorul acestei perioade și care se numește SUA.

De cealaltă parte, China a pierdut startul în competiția cu Statele Unite ale Americii, iar aceste procese determină ca polii de concentrare a capitalului să fie diferiți.

La nivel global, România ar trebui să ia exemplul Poloniei, dar și al altor țări, din zona scandinavă, și să se orienteze spre atragerea de capital și din alte zone, mai ales cele extracomunitare. Asta va înseamna, pentru România, o întârziere extraordinară în schimbarea viziunii asupra acestor modificări importante ale economiei globale.

România nu arată, prin actualii ei conducători, din niciun punct de vedere, că a reacționat la schimbările care se fac și care duc într-o direcție foarte clară, și anume, inflația și războiul din Ucraina. România nu este pregătită și nu văd niciun semn că s-ar pregăti pentru ceea ce urmează în 2023.

Va urma o scumpire foarte importantă a costurilor lanțurilor valorice, ceea ce  înseamnă că vom avea probleme din ce în ce

mai mari pentru a putea intra pe piața mondială într-o manieră competitivă. România, având cele mai mari prețuri la energie din Europa, nu va putea atrage capital străin și relocalizări din alte zone, așa cum au făcut alte țări, pentru că acest cost nu le permite competitivitate celor ce vor să investească în România.

În țară, aceste lucruri se vor vedea prin incapacitatea Băncii Naționale a României și a Guvernului României de a pune de acord politicile monetare și fiscale pentru a preîntâmpina o menținere a inflației la 2 cifre și în 2023. Banca Națională nu reușește să facă nimic din punct de vedere al IRCC-ului și al ROBOR-ului, iar Guvernul, în loc să mențină stimularea sectorului care ar putea să mențină economia, introduce noi impozite și taxe și sufocă, practic, sectorul economiei reale private.

În martie-aprilie vom avea două fenomene pe care eu le preconizez: în primul rând, va fi o criză a lichidităților pe piață, cetățenii români nu vor mai avea bani pentru că și-au cheltuit resursele stocate în timpul pandemiei printr-o anumite nechibzuință, lefurile nu vor crește la nivelul inflației, iar acest fapt înseamnă că populația va avea mai puțini bani. În plus, în această perioadă vor apărea acele facturi enorme la utilități. Vor fi încetări de activitate, chiar falimente și două elemente vor afecta condițiile de viață ale românilor: apariția șomajului și apăsarea pe care creșterea dobânzilor o exercită.

În perioada următoare se vor produce schimbări importante în bugetele familiilor, iar posibilitățile pentru nevoile zilnice se vor reduce. De cealaltă parte, alte nevoi vor dispărea cu totul, cum ar fi cele culturale și educaționale, nevoile zilnice, alimentația și medicamentele vor fi afectate major. Românii vor cheltui în continuare mulți bani pentru mâncare, dar aceasta va fi de mai proastă calitate.

În 2023, importul de produse alimentare va continua într-un ritm masiv, pentru că în 2022 nu s-au reușit creșterea producției interne și stimularea procesatorilor, deci vom importa inflație în continuarea, ceea ce înseamnă că vor fi afectate condițiile de viață. Acestea vor fi mult mai afectate decât cele din anul 2022.

(sursa - dcnews.ro/perspective-economice-2023-mircea-cosea-incepe-schimbarea-modelului-economic-romania-ar-trebui-sa-ia -exemplul-poloniei)

Prof. univ. dr. Mircea Coșea

Lasă un comentariu