Suverani din toată Europa au asistat ieri la înmormântarea ultimului rege al Greciei

Distribuie pe:

Suverani din toată Europa au asistat ieri la funeraliile ultimului rege al Greciei, Constantin al II-lea, mort marți, la vârsta de 82 de ani, însă nu i s-a adus niciun omagiu național acestui fost monarh controversat, scrie AFP. În Catedrala Buna Vestire din Atena (sau Mitropolitană), regii și reginele Spaniei, Suediei, Danemarcei, Țărilor de Jos, prințul Albert al II-lea de Monaco, prințul moștenitor al Norvegiei, Marele Duce de Luxemburg au adus un ultim omagiu fostului suveran grec.

Familia regală britanică a fost reprezentată de prințesa Anne, sora lui Charles al III-lea, ambii veri ai lui Constantin al II-lea. Prințul William, finul fostului rege al Greciei, nu a fost prezent.

În capitala Greciei au fost, de asemenea, prezenți fosta regină a Spaniei, Sofia, sora lui Constantin, și soțul ei, Juan Carlos. În total, 187 de invitați au participat la aceste funeralii.

Profund republicană, populația a ezitat între indiferență și furie de când acest descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glücksburg a murit marți într-un spital privat din Atena, în urma unui accident vascular cerebral. La o zi după moartea lui Constantin, premierul Kyriakos Mitsotakis a anunțat că funeraliile se vor desfășura în cadru “privat”. Nici el, nici actuala șefă a statului, președinta Katerina Sakellaropoulou, nu au mers la înmormântarea unui rege destituit în 1974, odată cu restabilirea republicii, după perioada întunecată a dictaturii colonelilor (1967-1974).

La Atena au fost coborâte doar steagurile din jurul Stadionului Panathenaic, vechiul stadion al capitalei Greciei renovat pentru primele Jocuri Olimpice moderne din 1896.

În 1960, Constantin a câștigat o medalie de aur la navigație, la Jocurile Olimpice de la Roma. De asemenea, a fost membru de onoare al Comitetului Internațional Olimpic (CIO).

După ceremonia religioasă ortodoxă, el a fost înhumat în mod privat la vechea reședință regală din Tatoi, la nord de Atena, unde sunt înmormântați cei mai mulți dintre foștii membri ai familiei regale, printre care regele George I, primul din dinastia daneză pe tronul Greciei, în 1863.

Moartea fostului monarh, care a trăit 40 de ani în exil, a reînviat răni vechi în Grecia, în special în jurul rolului său din timpul dictaturii colonelilor (1967-1974).

Criticat că nu a împiedicat atunci ascensiunea la putere a juntei, Constantin a părăsit Grecia în 1968 și a trăit patruzeci de ani la Londra. A revenit în țară în 2013 și a continuat să își spună “rege”.

Monarhia a fost abolită în Grecia printr-un referendum în 1974 care, cu o majoritate de 70%, l-a destituit pe Constantin al II-lea.

Constantin Glücksburg, cum îl numesc unele media fără a menționa fostul său titlu regal, a luptat mulți ani în instanță cu statul grec, care îi con-fiscase bunurile regale.

Deposedat de naționalitatea sa în 1994, el a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a-și recupera bunurile. În 2002, acesta din urmă a condamnat Grecia să plătească 14 milioane de euro familiei regale. (Agerpres)

Lasă un comentariu