După recondiționare, aparatele electrice sau electronice vechi vor fi reintroduse pe piață!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 43, din 16 ianuarie 2023, a fost publicată Legea nr. 42/2023, prin care o mare parte din echipamentele și aparatele electrice sau electronice uzate vor putea fi recondiționate și reintroduse pe piață, astfel încât numărul de astfel de aparate ce sunt încă funcționale, dar care ajung totuși la reciclare, să se reducă.

Inițiatorii noului act normativ susțin că România nu are reglementată o piață pentru deșeurile electrice și electronice supuse unui proces de pregătire pentru reutilizare, care să definească încetarea statutului de deșeu al acestora odată cu finalizarea pregătirii pentru reutilizare (Directiva 2008/98/CE), iar reglementarea cerințelor tehnice și a procedurii efective de pregătire pentru reutilizare lipsește în prezent.

Potrivit noii legi, activitatea de pregătire pentru reutilizare a echipamentelor electrice și electronice vechi nu trebuie confundată cu reutilizarea generală a echipamentelor electrice și electronice prin intermediul pieței second-hand, întrucât reutilizarea generală are loc înainte ca produsul să devină deșeu.

Mai exact, reutilizarea este definită ca fiind “operațiunea prin care produsele sau componentele care nu sunt deșeuri sunt utilizate din nou în același scop pentru care au fost concepute, înainte ca utilizatorul final să arunce produsul și înainte de a se genera deșeuri”.

Odată pregătite pentru reutilizare, echipamentele electrice și electronice își vor înceta statutul de deșeu și vor putea fi vândute sau do-nate ca echipamente recondiționate către consumatorii interesați.

Consumatorii vor avea dreptul, potrivit legii, la o informare corectă și transparentă privind procesul de pregătire pentru reutilizare, reparațiile efectuate în acest proces, garanția și condițiile de acordare sau încetare a acesteia, service-ul post-vânzare și modul de soluționare a eventualelor reclamații ulterioare procesului de vânzare.

În acest sens, eticheta produsului va trebui să indice cu claritate că este vorba de un echipament pregătit pentru reutilizare, să conțină datele de identificare ale operatorului care efectuează pregătirea pentru reutilizare și să precizeze data la care echipamentul a fost recondiționat.

Actul normativ, care va intra în vigoare începând cu 17 martie 2023, mai stabilește și obligațiile operatorului de pregătire pentru reutilizare și cerințele tehnice necesare, precum și echipamentele de protecție personală necesare lucrătorilor din domeniu (echipament individual de protecție, încălțăminte care protejează împotriva riscurilor electrice sau măști ș.a.). (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu