Ghidul simptomelor infecțiilor respiratorii - cum știm dacă e gripă, Covid sau răceală

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății a publicat, luni, un ghid cu semnele și simptomele infecțiilor respiratorii la copii. Reprezentanții MS spun că, în cazul în care copilul are simptome specifice unei infecții respiratorii, părinții trebuie să se adreseze medicului de familie în cabinet sau la centrul de permanență. Acesta va consulta și evalua clinic copilul și va prescrie tratamentul corespunzător.

În cazul în care simptomele durează mai mult de 3 zile sau se agravează, părinții trebuie să meargă la un centru de evaluare, unde copilul va fi evaluat clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrul de evaluare către camerele de gardă/unitățile de primiri urgențe.

Simptomele gripei sunt: febră cu valori crescute (>38,5-39 grade Celsius) cu durată de 3-5 zile * frison* cefalee și dureri de gât* tuse persistentă * dureri musculare și articulare persistente* astenie fizică marcată.

Simptomele debutează brusc și durează 7-10 zile.

Simptomele gripei la sugar și la copilul mic: febră înaltă (peste 39 grade Celsius)* manifestări digestive (diaree, vărsături, dureri abdominale) * dificultăți respiratorii * episoade frecvente de otite și laringite și miozită.

Simptomele infecției cu virus sincițial respirator: tuse *secreții nazale * febră * respirație rapidă, șuierătoare * apnee la sugari.

Simptomele durează circa două săptămâni.

Simptomele răcelii comune: obstrucție nazală (nas înfundat)* secreții nazale abundente * tuse sporadică * dureri în gât, subfebrulitate (până la 38 grade Celsius) sau febră moderată.

Simptomele debutează progresiv și durează maxim 5-7 zile.

Simptomele Covid 19: febră, tuse, oboseală, dificultăți de respirație, dureri în gât, răgușeală, vărsături/diaree, pierderea gustului/mirosului, dureri de cap.

Lasă un comentariu