Trusoul nou-născutului pentru mame defavorizate

Distribuie pe:

Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) nr. 113/2022 prevede ca, începând cu anul 2023, mamele defavorizate să beneficiere de un ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru fiecare nou-născut.

De trusoul nou-născutului vor beneficia doar mamele care nu au venituri sau câștigă extrem de puțin, cele care sunt victime ale violenței domestice și mamele minore, iar banii vor putea fi accesați în cel mult trei luni de la naștere. De fapt, banii sunt alocați sub formă de tichete sociale, vor putea fi folosiți numai pe teritoriul României și numai pentru achiziționarea de produse destinate îngrijirii bebelușului (scutece, articole sanitare și medicale pentru mamă și copil și haine).

Concret, OUG 113/2022 prevede că de trusoul nou-născutului beneficiază mamele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cele care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, mamele cu dizabilități, cele care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și (sau) care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.), mamele care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile, mamele minore și cele provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Atenție! Acești bani nu se pot retrage de la bancomat, chiar dacă sunt virați pe card sub formă de tichete sociale pe suport electronic, și nici nu pot fi preschimbați în numerar. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu