ISU MUREȘ la datorie

Distribuie pe:

Pompierii mureșeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24, pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivelul județului Mureș.

Din data de 12 martie a.c., până în dimineața zilei de 14 martie, în zona de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență “HOREA” al județului Mureș a fost înregistrat un număr de 133 situații de urgență, după cum urmează - 7 incendii, 3 alte situații de urgență și 123 misiuni medicale SMURD.

Dintre cele mai relevante misiuni ale echipajelor operative, amintim:

* Marți, 13 martie, în jurul orei 10.30, pompierii Detașamentului Târnăveni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu care se manifesta în interiorul unei case de locuit din municipiul Târnăveni, strada Ciocârliei. În urma incendiului a fost afectate o cameră și bunurile din interior, precum și acoperișul pe o suprafață de circa 15 mp, pompierii reușind limitarea și lichidarea incendiului la scurt timp după sosirea la fața locului. Nu s-au înregistrat victime surprinse de incendiu.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind un mijloc de încălzire supraîncălzit sau lăsat nesupravegheat.

* În perioada 12-14 martie, pompierii sighișoreni au desfășurat două misiuni de stingere a unor incendii produse la groapa de gunoi a municipiului Sighișoara. La fața locului s-au dislocat echipaje operative care au acționat pentru limitarea și lichidarea focarelor localizate în profunzime. În urma incendiilor a fost afectată o suprafață de circa 10 mp. Nu s-au identificat victime sau alte pagube.

Cauza probabilă a producerii incendiilor a fost stabilită ca fiind autoaprinderea.

* De asemenea, în perioada 11-13 martie a.c., la nivelul județului Mureș au avut loc 6 incendii de vegetație uscată, în localitățile Șeuca, Șincai, Deda, Livezeni și în municipiile Reghin și Târnăveni. Pompierii au intervenit prompt pentru limitarea propagării și lichidarea incendiilor care au afectat o suprafață totală de 4,8 ha vegetație uscată, iar din fericire aceste situații nu s-au soldat cu victime sau pagube materiale majore.

Cauza probabilă a producerii acestor incendii a fost stabilită ca fiind focul deschis în spații deschise.

Întrucât aceste tipuri de incendii prezintă riscul de propagare rapidă și de extindere la gospodării și case de locuit, punând în pericol bunuri și vieți omenești, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri preventive:

* Evitați utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt și de uscăciune avansată ;

* Desfășurați arderile doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți.

Executați arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale cu respectarea următoarelor prevederi generale:

* colectarea în grămezi astfel încât arderea să poată fi controlată;

* executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

* desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

* asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

* supravegherea permanentă a arderii;

* stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

În conformitate cu HGR 537/2007, incendierea vegetației uscate fără obținerea permisului de lucru cu focul, este contravenție și se pedepsește cu amendă contravențională de 2500 de lei.

În cazul oricăror situații care vă pot pune viața în pericol, dumneavoastră sau celor din jur, sunați de urgență la numărul unic 112!

Informații despre modul de comportare i^n cazul producerii unor situații de urgența? pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Compartiment Informare și Relații Publice

Sergent major OLTEAN Valeria-Georgiana - purtător de cuvânt

Lasă un comentariu