Incompetență și ticăloșie

Distribuie pe:

S-au prăbușit companiile de asigurări care aveau cele mai mari cote de piață. S-a ajuns aici pentru că acestora li s-a permis tacit să încalce legislația și regulile.

Conform Eurostat, România este campioană în UE la scumpirea RCA. În ultimii opt ani, asigurările au crescut cu 91%.

Consecința: după falimentul City Insurance, la finalul anului 2021, prețurile au crescut cu peste 70%. Predictibil, prăbușirea Euroins va avea efecte similare.

Nota de plată a incompetenței și a politizării excesive a ASF: o gaură în bugetul de stat de 200 de milioane de euro, în cazul City Insurance, alte 320 de milioane de euro în cazul Euroins.

Ar fi trebuit ca autoritățile statului, dacă nu sunt la rândul lor complice, să învețe din anterioarele greșeli. Iată câteva soluții:

1. Toate asigurările să fie de tip “decontare directă”, adică, indiferent de cine produce avaria, cel păgubit să fie asistat și să beneficieze de decontare la propriul asigurator. Ulterior, asiguratorii se pot compensa între ei, iar astfel vor fi foarte atenți unii la activitatea celorlalți și la prețurile reale ale facturilor. O astfel de schimbare va face ca persoana care cumpără asigurare RCA să fie interesată de compania la care cumpără asigurare, schimbându-se optica în privința căutării celei mai ieftine asigurări care, oricum, îl despăgubește doar pe cel pe care l-ai avariat.

2. Monitorizarea atentă a problemei (supra)încărcării artificiale a facturilor de reparații în service-uri.

3. Reorganizarea ASF, depolitizarea instituției și preluarea temporară a responsabilității de către BNR.

Oare doresc guvernanții cu adevărat să facă rânduială în această privință?!

Marius Pașcan

Lasă un comentariu