Carnea de miel: Sfaturi pentru alegerea cărnii și prepararea ei

Distribuie pe:

Carnea de miel este adesea ocolită de către consumatori din cauza mirosului specific, dar și pentru că poate fi destul de pretențioasă în ceea ce privește prepararea. Cu câteva trucuri, însă, o poți transforma într-o adevărată delicatesă, fără a face eforturi supraomenești și cursuri de gătit. Trebuie să știi că această carne roșie este foarte bogată în minerale esențiale pentru sănătate, așa cum sunt fierul, seleniul și zincul. În plus, este bogată în acizi grași și conține întreg complexul de vitamine B. Carnea de miel este, de asemenea, dietetică și te poate ajuta să scapi de colesterolul rău. 100 g de carne de miel conțin peste 30 g proteine și aproape 10 g grăsimi, fără a depăși 215 calorii. Află care sunt secretele preparării acestui tip de carne și bucură-te de frăgezimea și gustul plăcut al unor preparate delicioase și ușor de preparat. Contrar așteptărilor, preparatele pe bază de carne de miel sunt fragede și suculente (atunci când aceasta este proaspătă și pregătită corespunzător). Iată cum alegi corect carnea de miel și de ce caracteristici trebuie să ții cont atunci când ești la măcelărie:

Culoare

Carnea de miel proaspătă are o culoare roz. De asemenea, aceasta nu trebuie să aibă un aspect umed, deoarece acest lucru ar putea trăda congelarea și decongelarea repetată. Pielea de pe carcasă trebuie să fie albă, cu o tentă gălbuie și să nu fie lipicioasă.

Miros

Deși pentru multe persoane mirosul specific de oaie este considerat respingător, acesta reprezintă un semn al calității și al prospețimii cărnii.

Elasticitate, vârstă și greutate

Un miel tânăr nu trebuie să depășească 10-14 kg după sacrificare. Vârsta trebuie să fie mai mare de 2 luni, deoarece înainte de această vârstă carnea de miel poate conține toxine foarte dăunătoare pentru sănătate. Dacă alegi mielul ținând cont de aceste criterii, carnea va fi elastică și fragedă.

Sursă testată și de încredere

Cumpără carne de miel doar de la producătorii autorizați. Mielul întreg trebuie să fie ștampilat, pentru atestarea sănătății acestuia în laborator.

Macerarea și frăgezirea cărnii de miel

La fel ca în cazul altor cărnuri roșii, carnea de miel are nevoie de condiții specifice pentru ca preparatul final să aibă frăgezimea și gustul dorite. Temperatura de preparare și baițul sunt foarte importante. Iată ce trebuie să știi despre marinarea corectă a mielului:

Rețetă de baiț pentru carnea de miel

Marinată pentru miel are menirea de a frăgezi carnea și de a-i transformă mirosul, conferindu-i o aromă plăcută de mirodenii.

O rețetă simplă pentru acest baiț conține: 200 ml ulei de floarea soarelui, 500 ml vin alb sec, 500 ml vin roșu sec, rozmarin proaspăt mărunțit, cimbru uscat, 10-12 fire de ceapă verde tocată, 7-8 fire de usturoi verde tocat, 5-6 foi de dafin, 20 g de piper negru boabe și 3-4 linguri de sare. Cantitățile sunt orientative, pentru aproximativ 6 kg de carne de miel, însă pot fi ajustate în funcție de cantitatea de carne folosită.

Cât și în ce condiții trebuie ținută carnea de miel la marinat

Timpul de marinare pentru carnea de miel este de cel puțin 24 de ore, însă aceasta poate fi ținută în baiț până la 6 zile în frigider. După presărarea ingredientelor uscate pe carne, aceasta se pune într-o pungă specială pentru marinat sau într-un vas înalt și se adaugă ingredientele lichide (vinul și uleiul).

Nu uita să îndepărtezi grăsimea în exces de pe carne înainte de a o marina, deoarece aceasta îi poate conferi un miros neplăcut atunci când o gătești. De asemenea, dacă marinezi carnea într-un vas, este important ca acesta să fie acoperit cu o folie impermeabilă de plastic. Înainte de pregătire, carnea trebuie scoasă din frigider și lăsată câteva ore într-un loc ferit de lumină, până ajunge la temperatura camerei. Altfel, ea se va usca și nu va fi la fel de fragedă.

Vă propunem două rețete clasice din carne de miel:

Friptura de miel la cuptor

La fel ca în cazul altor cărnuri roșii, așa cum este cea de vită, carnea de miel se prepară fie la temperaturi foarte scăzute, fie la temperaturi foarte înalte. Proteinele și grăsimile din această carne încep să se descompună la 50 de grade Celsius, așa că prepararea la cuptor trebuie făcută fie la o temperatură de mai puțin de 80 de grade, fie la una de peste 150, pentru obținerea unei fripturi fragede și gustoase.

Baițul este obligatoriu pentru carnea de miel preparată la cuptor. Ingredientele care se potrivesc cel mai bine cu aceasta sunt ceapa și usturoiul verde, vinul, cimbrul și rozmarinul, piperul negru și foile de dafin. Rețeta pentru baiț poate fi însă adaptată în funcție de gusturi și cu alte mirodenii. Friptura de miel marinată și preparată la cuptor este una dintre cele mai apreciate preparate de către fanii acestui tip de carne.

Ciorba de miel

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1/2 kg de carne de miel; poți opta pentru coaste, piept sau gât și măruntaie. Celelalte ingrediente sunt: 4-5 fire de ceapă verde, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, două de păstârnac, o țelină medie, un sfert de pachet de unt, o jumătate de litru de borș, 200 ml de smântână, un ou și o legătură de pătrunjel, respectiv una de leuștean.

Carnea tăiată bucăți se pune la fiert în apă cu sare și se spumează de două sau de 3 ori. După spumare, se adaugă ceapa verde tocată și se acoperă oala cu un capac. Între timp, morcovii și rădăcinile de pătrunjel, păstârnac și țelină se taie cubulețe mici și se călesc în unt; acestea vor fi adăugate în oală după ce s-au înmuiat suficient. După ce carnea a fiert, poate fi scoasă pentru dezosare și mărunțire și pusă la loc în oală. Se va adăuga borșul și se va mai da o dată în clocot. Înainte de a opri focul, se amestecă gălbenușul oului cu smântână și se adaugă pentru a drege ciorba. După oprirea focului, se vor adăuga pătrunjelul și leușteanul, tocate mărunt.

Lasă un comentariu