Persoanele care găzduiesc refugiați din Ucraina mai pot primi bani de la stat doar până la sfârșitul lunii

Distribuie pe:

În contextul războiului din Ucraina, din primăvara anului 2022 s-a stabilit ca, persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat, să poată beneficia de decontarea de la stat a sumei de 50 de lei/zi/persoană pentru cazarea acestora și a sumei de 20 de lei/zi/persoană pentru asigurarea hranei refugiaților.

Regulile s-au schimbat recent, prin OUG nr. 22/2023, astfel încât, de la 1 mai, cei ce vor primi banii pentru cazare și hrană vor fi chiar refugiații din Ucraina, nu gazdele lor, cum era până acum, informează Direcția de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș.

Cererile pentru decontarea sumelor amintite mai sus trebuie depuse până cel mai târziu pe 13 mai 2023. Formularele tipizate (PDF/editabile) pot fi descărcate de pe site-ul Primăriei Municipiului Târgu Mureș, www.tirgumures.ro, Secțiunea Servicii online - Acte necesare și formulare tipizate - Decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților din Ucraina sau accesând link-ul:

DAS precitează că, printr-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică, autoritățile centrale vor să stabilească atât condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească refugiații pentru a primi, de la 1 mai, ajutorul pentru cazare și cel pentru hrană, cât și valoarea acestora. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu