Națiunile Unite: Carnea, produsele lactate și ouăle sunt “surse esențiale de nutrienți”

Distribuie pe:

Carnea, produsele lactate și ouăle sunt “surse esențiale de nutrienți” pentru populația lumii, mai ales în perioada copilăriei și în timpul sarcinii, a afirmat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un raport publicat marți, cerând în același timp industriei creșterii animalelor să rezolve problema impactului asupra mediului, relatează AFP.

Confruntată cu amploarea malnutriției, FAO încurajează guvernele “să promoveze beneficiile alimentelor provenite de la creșterea animalelor terestre”, care furnizează nutrienți “greu de obținut în cadrul unei alimentații vegetariene”.

“Alimentele provenite de la creșterea animalelor terestre oferă proteine de înaltă calitate, o serie de acizi grași esențiali, fier, calciu, zinc, seleniu, vitamina B12 (...) care asigură funcții esențiale pentru sănătate și dezvoltare”, potrivit organizației.

“Acest lucru este valabil mai ales în anumite perioade cheie ale vieții, cum ar fi sarcina, alăptarea, copilăria, adolescența și vârsta înaintată”, notează FAO, al cărui raport nu include produsele marine.

Consumul lor poate reduce încetinirea creșterii și malnutriția la copiii sub cinci ani, poate combate greutatea mică la naștere și poate preveni anemia la femeile aflate la vârsta fertilă.

Carențele de fier, vitamina A și zinc sunt printre “cele mai răspândite la nivel global”. Mai mult de unul din doi copii, cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, suferă de cel puțin o carență de acest gen, mai ales în Asia de Sud, Asia de Est, Pacific și Africa subsahariană.

Pe lângă defrișări și utilizarea nesustenabilă a apei, sectorul este responsabil pentru 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră produse de om. FAO amintește, de asemenea, că “un consum, chiar și redus, de carne roșie procesată poate crește riscul de mortalitate și de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare și cancer colorectal”. Trei miliarde de persoane nu au acces la alimente sănătoase, însă, în același timp, una din trei persoane este supraponderală sau obeză, potrivit FAO. (Agerpres)

Lasă un comentariu