Amintiri din “Iepoca de aur” - 1 mai muncitoresc...

Distribuie pe:

În țara noastră, 1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I. Ziua a devenit sărbătoare națională în perioada comunismului când erau organizate manifestații propagandistice de amploare pe marile bulevarde și pe stadioanele din toată țara. Ziua Muncii se sărbătorea intens în anii comunismului românesc, deși originea acestei zile internaționale se afla în SUA. Comuniștii nu au admis că americanii se aflau la originea zilei muncii, ci au inventat o teorie fantezistă cu privire la originea Zilei de 1 Mai.

Românii se pregăteau cu săptămâni înainte pentru parade de 1 Mai, iar muncitorii sau elevii nu aveau voie să lipsească.

Mii de muncitori exersau mișcări și ritmuri pentru parada de 1 Mai. Erau obligați să învețe toți pașii și toate mișcările, pentru ca parada de 1 Mai să fie una impecabilă.

Se făceau repetiții cu mult timp înainte, se scriau mii de pancarte cu lozinci, iar străzile erau pline de parade de muncitori îmbrăcați de sărbătoare, pionieri și șoimi ai patriei care scandau lozinci de preamărire și înălțau pancarte uriașe, mobilizați

Evenimentul era marcat cu defilări impozante la care participau mii de oameni. 1 Mai era momentul în care se prezentau realizările mărețe ale Partidului Comunist Român. Tovarășul Nicolae Ceaușescu, tovarășa Elena Ceaușescu împreună cu ceilalți tovarăși din conducerea de partid și de stat erau întâmpinați cu sentimente de înaltă prețuire, adâncă recunoștință și dragoste fierbinte ale întregului popor.

Ziua liberă se încheia la iarbă verde, cu mici și bere. Această ultimă parte este singura care a supraviețuit și după 1990.

Ziua Muncii a devenit după 1989 prilej pentru partidele politice să organizeze tot felul de sărbători câmpenești cu muzică, mici și bere.

Acțiuni de acest fel aveau o intensitate mai mare în anii electorali, atunci când împărțitul de grătare venea la pachet cu spectacole folclorice, muzică lăutărească și vorbitori dintre politicienii de frunte ai partidelor.

Pentru cei mai mulți români, 1 Mai a devenit sinonim cu deschiderea sezonului estival. Este ziua în care se deschid majoritatea ștrandurilor, iar rutele spre principalele stațiuni turistice de la mare sau de la munte devin infernal de aglomerate.

După căderea comunismului, românii au renunțat la festivitățile propagandistice de 1 Mai. Ziua a fost, însă, marcată prin organizarea de evenimente sociale, în aer liber. Astfel, în această perioadă a anului, oamenii își organizează mini-vacanțe la mare sau la munte, sau merg la picnic pentru a face grătare în aer liber, alături de prieteni și familie. (sursa - stirilekanald)

Lasă un comentariu