Recomandări de călătorie

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Oraș medieval, capitala spirituală și economică a Transilvaniei, cu Piața Unirii, Parcul Rozelor, Lacul Chios sau fortăreața în formă de stea de pe dealul Cetățuia (2 cuv.). 2) Caput Mundi în timpul Imperiului Roman, capitala Italiei, o bijuterie istorico-culturală ce constituie un adevărat miraj pentru milioane de vizitatori - Periferii la Malaga! - În Cali! 3) Localitate în Corsica - Numele hawaian al planetei Taro. 4) Comune în Corfu și Monaco! - Arhipelag portughez în Atlanticul de Nord, cea mai importantă destinație turistică insulară a europenilor; plajele Porto Santo și Seixal sunt unele din cele mai bune din Europa. 5) Râu în Norvegia pe care sunt construite 12 centrale hidroelectrice; are gura de vărsare în orașul Kristiansand - Considerată una din cele mai bune stațiuni de schi din lume, această stațiune din Suedia are peste 30 de telescaune moderne și cea mai mare pistă de mountainbike din țară. 6) Oraș în Peninsula Iutlanda din Danemarca, cunoscut pentru port, fiordul cu aceeași denumire și Moara de vânt, considerată un simbol al orașului - “Multi-Role Fighter” (acronim). 7) Ieșirea din Vidin! - Théâtre des Champs-Elysées din Paris a fost prima clădire ridicată în acest Stil de arte vizuale, arhitectură și design (var.) - Nurek la poale! 8) Prezente la Sibiu și Iași! - Localitate în provincia Trento din nordul Italiei, cu parcuri de distracții și trasee de drumeție. 9) Importantă metropolă din Anglia cu: Alberts Dock, Muzeul Marin, Galeriile Tate, stadionul Anfield sau Muzeul Istoriei Beatles. 10) Una din cele mai vechi și populare stațiuni turistice din Elveția, situată între lacurile Thun și Brienz, cunoscută și pentru Muzeul Turistic sau Teatrul de Vară “Wilhelm Tell”.

VERTICAL: 1) Situat pe râul Vistula, acest vechi și important oraș al Poloniei este cunoscut pentru cea mai mare piață medievală și avanpostul fortificat cele mai bine conservate din Europa sau Castelul și Catedrala Wawel. 2) Arhipelag și district tradițional al Norvegiei, situat în zona Cercului Polar Arctic, cu minunate peisaje cu munți și vârfuri splendide, cu golfuri adăpostite sau plaje și ținuturi virgine; iernile sunt extrem de blânde, fapt considerat cea mai mare anomalie de temperatură pozitivă din lume - Ieșirea din Köln! 3) “Uniform Memory Acces” (acronim) - Cârje! - Peisaj pitoresc. 4) În Ajaccio și Jawa! - Țară insulară din Oceanul Indian de o frumusețe magnifică, alcătuită din 1.192 de insule și considerată o splendoare a naturii; putem admira aici Muzeul Național din Male, Rezervația Biosferei Atolului Baa sau Reciful Banana. 5) În centru la Ankara! - Capăt de alee! - Oderul la vărsare! 6) Cel mai vechi Templu egiptean din Nubia, mutat din locația inițială pe șine - Prenume cu semnificația “om liber”, purtat de mai mulți regi ai Suediei. 7) Fascinant oraș în Sicilia, cu Palazzo dei Normanni, care are o Capelă Palatină împodobită cu unele din cele mai frumoase mozaicuri din lume; este și orașul în care a murit Nicolae Bălcescu și al cărui bust îl găzduiește - Salutare din Paris! 8) Cioban - Fostă cetate seleucidă și macabeeană pe “Muntele Ispitei” din apropierea orașului palestinian Ierihon, locul pe care în prezent se găsește o mănăstire ortodoxă. 9) De două ori la Caracas! - Grup de 18 insule vulcanice în partea nordică a Oceanului Atlantic, constituind o regiune autonomă a Regatului Danemarcei; capitala Torshawn este una din cele mai mici din lume. 10) Un adevărat colț de rai este această comună din Munții Apuseni; Cheile Arieșului, Mănăstirea “Sfântul Ilie” sau Casa Memorială “Horea” constituie puncte de atracție - Cel mai vechi dintre marile orașe ale Germaniei, cu mărețul Dom, cea mai mare biserică din țară, Podul Hohenzollern peste râul Rin și un turn înalt de 103 m de pe care se poate admira întregul oraș.

Dicționar: AFA, KALO, DRO, DOK.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Cu mărinimie…”, apărut în 26 aprilie 2023: MONTAIGNE, S, ALI, ANOUILH, HALL, DG, SAA, A, TOBIAS, CK, BG, JYA, ABAE, HOMER, EVANS, AGI, OM, AC, P, ROMANIA, ABE, AL, T, BIBLIA, T, LEC, PALER, AUGUSTIN, TE.

Lasă un comentariu