OMS declară sfârșitul pandemiei: “Nu mai este o urgență globală”

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că boala Covid-19 nu se mai califică drept o urgență globală, marcând un sfârșit simbolic al pandemiei devastatoare de coronavirus, care a schimbat vieți și economii din întreaga lume și a ucis cel puțin 7 milioane de oameni.

OMS a ridicat urgența internațională pentru pandemia de Covid-19, declarată la 30 ianuarie 2020. Decizia așteptată a fost oficializată de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, după ședința din 4 mai a comitetului de urgență care a analizat situația epidemiologică actuală.

“Cu mare speranță declar închisă urgența sanitară globală a Covid 19. La începutul pandemiei, au fost aproximativ

100 de cazuri în afara Chinei și nu au fost raportate decese. În cei trei ani de când lumea s-a întors pe dos, aproximativ

7 milioane de decese au fost raportate de OMS, dar știm că estimarea este de multe ori mai mare, cel puțin 20 de milioane de decese” , a declarat directorul general al OMS într-o conferință de presă.

“Acesta este un moment pentru a sărbători, dar este și un moment pentru a reflecta. Ideea potențialei amenințări a altor pandemii trebuie să rămână. Acum avem instrumente și tehnologii pentru a ne pregăti mai bine pentru pandemii și a le recunoaște mai devreme, dar, la nivel global, o lipsă de coordonare ar putea submina aceste instrumente. S-au pierdut vieți care nu au fost menite a fi pierdute, le promitem copiilor și nepoților noștri că nu vom mai face niciodată aceleași greșeli”, a adăugat Ghebreyesus.

Pe plan mondial, Covid a infectat cel puțin 765 de milioane de oameni. De la începutul acestui an, numărul de infecții și victime a scăzut progresiv la nivel global: în ultima săptămână a lunii aprilie, OMS a constatat 630.000 de cazuri și 3.500 de decese la nivel mondial, în timp ce în ianuarie anul trecut, cazurile pozitive au fost de peste un milion 300 mii și 14.000 de oameni au murit, în principal din cauza noului val de cazuri din China. (sursa - rainews.it/articoli/2023/05/covid-oms-dichiara-la-fine-della-pandemia-non-e-piu ...)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu