Vizită surpriză a lui Lavrov în Kenia

Distribuie pe:

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sosit luni în Kenya, într-o vizită surpriză înaintea participării la o reuniune a șefilor diplomațiilor din grupul economiilor emergente BRICS, care va avea loc săptămâna aceasta în Africa de Sud, transmite EFE.

“Bucuroși să îl vedem pe ministrul Lavrov în prietenoasa Kenya”, a declarat ambasada Rusiei la Nairobi pe contul său de Twitter, unde a postat o înregistrare video a sosirii ministrului pe aeroportul internațional din capitala kenyană.

“Urmează o săptămână foarte fructuoasă pentru relațiile bilaterale Rusia-Kenya. Rămâneți pe fază”, a adăugat legația diplomatică, fără a preciza agenda șefului diplomației ruse în țara africană.

Potrivit presei locale, Lavrov ar urma să se întâlnească cu autoritățile kenyene, inclusiv cu președintele William Ruto.

Această vizită neanunțată intervine după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a încheiat săptămâna trecută un turneu în Africa, în timpul căruia a îndemnat țările africane să pună capăt neutralității lor față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Vizita lui Lavrov, care a fost ultima dată în Kenya în 2010, este a patra sa deplasare pe continentul african în ultimele 12 luni.

În iulie anul trecut, ministrul a vizitat Egiptul, Etiopia, Uganda și Republica Congo.

În ianuarie, el a călătorit în Africa de Sud, Eswatini (fostul Swaziland), Angola și Eritreea, iar în februarie a mers în Mali, Mauritania și Sudan.

Lavrov urmează să participe joi și vineri la o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) la Cape Town, Africa de Sud, în vederea pregătirii summitului pe care țara africană îl va găzdui în luna august.

De asemenea, călătoria ministrului are loc înaintea celui de-al doilea summit Rusia-Africa, reuniune ce se va desfășura în iulie, la Sankt Petersburg.

Moscova încearcă să restabilească vechile sale legături sovietice cu țările africane pentru a câștiga influență pe continent, unde se prezintă ca o alternativă la fostele puteri coloniale occidentale. (Agerpres)

Turcia: Erdogan reales președinte - Mesaje de felicitare de la liderii mondiali pentru Erdogan

Președinții instituțiilor europene și secretarul general al NATO l-au felicitat duminică seară pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa, exprimându-și dorința de a continua relațiile dintre organizațiile lor și Turcia, notează AFP.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, în postări pe Twitter, și-au exprimat “bucuria” de a “continua dezvoltarea relațiilor dintre UE și Turcia”.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, așteaptă cu nerăbdare să pregătească summitul Alianței din iulie, de la Vilnius.

Turcia și Ungaria nu au ratificat aderarea Suediei și blochează integrarea țării nordice în Alianță. Subiectul va fi pe ordinea de zi a summitului.

UE întreține relații dificile cu Turcia, dar această țară rămâne un partener inconturnabil al celor douăzeci și șapte, în special în ceea ce privește migrația.

Turcia este oficial candidată la UE, dar negocierile de aderare începute în 2005 sunt la punct mort de câțiva ani.

“UE este pregătită să se angajeze cu Turcia pentru a se îndrepta spre o relație constructivă pentru prosperitatea și stabilitatea noastră comună, bazată pe angajamente în favoarea drepturilor omului, statului de drept, dreptului internațional și stabilității regionale, în interesul tuturor cetățenilor noștri”, a reamintit șeful diplomației europene, Josep Borrell, în mesajul său către președintele Erdogan.

Președintele american, Joe Biden, l-a felicitat duminică seară pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa.

“Sunt nerăbdător să continuăm colaborarea în calitate de aliați în cadrul NATO asupra problemelor bilaterale și provocărilor globale”, a scris Joe Biden pe Twitter.

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a felicitat duminică seară pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru realegerea sa, exprimându-și nerăbdarea de a continua “colaborarea strânsă” dintre Regatul Unit și Turcia.

“Felicitări @RTErdogan”, a scris Rishi Sunak pe Twitter: “Aștept cu nerăbdare să continuăm colaborarea strânsă dintre țările noastre, fie că este vorba de dezvoltarea comerțului sau de a aborda amenințările de securitate ca aliați în cadrul NATO”.

Zelenski: Sper în consolidarea legăturilor dintre cele două țări

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea la conducerea Turciei, exprimându-și speranța “consolidării” legăturilor dintre cele două țări și “a cooperării lor pentru securitate și stabilitate” în Europa, notează AFP.

“Sperăm în consolidarea pe mai departe a parteneriatului strategic pentru binele celor două țări, precum și întărirea cooperării noastre pentru securitatea și stabilitatea Europei”, a declarat Zelenski pe Twitter.

Agerpres

Lasă un comentariu