Test de respirație pentru depistarea cancerului

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Colegiul Imperial din Londra, citați de descopera.ro, susțin că sunt în faza de verificări clinice pentru un test de respirație prin care cancerul ar urma să fie depistat mult mai ușor.

“Datorită acestei metode pe care o dezvoltăm, în viitor, printr-un simplu test de respirație, vom putea depista mai multe tipuri de cancer. Până în acest moment, testele clinice care fost făcute au dat dovadă de o precizie de 90%.

Tehnica ar urma să fie pusă în aplicare în cabinetele medicilor de familie și ar putea să arate dacă un pacient are sau nu cancer. Metoda este similară cu cea prin care este testată alcoolemia șoferilor.

Vaporii din respirația pacientului sunt captați în tuburi metalice, pentru ca, ulterior, probele să ajungă în laborator pentru analiză. Eșantioanele cu testele de respirație ale pacientului sunt depuse într-un aparat termic care le va încălzi și va extrage compușii volatili colectați. Metoda vizează depistarea cancerelor intestinale, inclusiv a celor de esofag, stomac, pancreas și colon.

Tumoarea sau mediul din jurul tumorii produc metaboliți. Unii dintre acești metaboliți pot fi detectați în faza gazoasă, iar noi îi numim compuși volatili. Acești compuși volatili provin din jurul tumorii și ajung în plămâni, apoi în respirație. Astfel, detectarea acestor compuși oferă un indiciu cu privire la tipul de cancer și dacă un pacient are sau nu cancer.

Principalul scop în dezvoltarea acestei tehnologii ar fi acela de a simplifica procedurile pentru pacienții bolnavi de cancer. În prezent, aceștia trebuie să fie supuși unor teste care durează foarte mult timp și care sunt destul de scumpe, pe când aceste teste de respirație au șansa să ofere rapid răspunsuri.

În fază precoce, cancerul nu dă simptome specifice. Tocmai în acest stadiu este momentul în care ar trebui să se facă testul de respirație. Când pacientul are simptome, cum ar fi faptul că nu poate mânca, atunci este prea târziu....

Până acum, am verificat metoda pe sute de pacienți, iar testul de respirație are o precizie de 90%. Urmează să fie făcute și alte studii, pe 25.000 de pacienți, care se vor concentra pe depistarea a șapte tipuri de cancer gastro-intestinal”, afirmă oamenii de știință britanici. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu