Gazoductul de 300 km Tuzla – Podișor - România, un important jucător regional în energie

Distribuie pe:

România este o țară cu resurse semnificative de gaze naturale, un punct strategic de tranzit și un important jucător regional, putând contribui, datorită infrastructurii operaționale de transport pe care o are, la o securitate regională consolidată, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Acesta a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a Ordinului de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podișor.

“România este nu doar o țară cu resurse semnificative de gaze naturale, cât și un punct strategic de tranzit și un important jucător regional, putând contribui, datorită infrastructurii operaționale de transport de care dispune și poziției geostrategice de care ne bucurăm cu toții, la o securitate regională consolidată. Cred că provocările din ultimii ani, de la războiul din Ucraina până la criza energetică, subliniază încă o dată dimensiunea, importanța, relevanța acestui proiect pentru toți românii”, a spus ministrul.

El a subliniat că proiectul gazoductului se înscrie în obiectivele fundamentale pe care România le are în sectorul energetic și, “dacă ne ținem de treabă, toți românii vor avea de câștigat”.

“Este prima zi de mandat, primul eveniment public și cred că nu putea fi un început mai bun pentru a recunoaște importanța acestei investiții. De fapt, acest important proiect este despre obiectivele fundamentale pe care le-am setat și pe care România le are în sectorul energetic. Pe de o parte, vorbim despre investiții, pe de altă parte, vorbim despre securitate și diversificare și vorbim despre asumarea României ca lider regional în sectorul energetic. Avem toate ingredientele necesare și domnule Sterian (Ion Sterian, director general Transgaz n.r.), împreună cu întreaga echipă Transgaz, vreau să vă felicit pentru acest bun început și să vă doresc succes pentru finalizarea acestui proiect în grafic, împreună cu antreprenorul general, pentru că, dacă ne ținem de treabă, cu siguranță toți românii vor avea de câștigat din asta”, a mai afirmat Sebastian Burduja.

Ministrul a menționat că este vorba despre o investiție strategică care va permite ca în sistemul național de transport să poată ajunge gazele exploatate de OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră.

“Știu că s-a muncit foarte mult pentru consolidarea infrastructurii de transport. Ați finalizat cu succes gazoductul BRUA, gazoductul Ungheni-Chișinău, lucrările care permit tranzitul în regim de reverse flow la toate punctele de interconectare și coridorul transbalcanic și iată că, după începerea exploatării gazelor naturale din perimetrele de mică adâncime de către Black Sea Oil & Gas, acum suntem la demararea lucrărilor pentru acest important gazoduct Tusla-Podișor, care va permite într-adevăr ca aceste gaze exploatate de OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în sistemul național de transport. Salut conectarea la gazoductul BRUA, la sistemul național și, evident, la sistemul european de transport.

(...) Vorbim de o investiție strategică, peste 8 miliarde mc/an vor ajunge în sistemul național de transport, suplimentar față de volumele de care România dispune în prezent”, a precizat Burduja.

El a adăugat că este vorba despre un gazoduct de 300 km, o investiție de 478 de milioane euro, care va traversa județele Constanța, Călărași, Giurgiu și un număr mare de unități administrativ-teritoriale și va face legătura între resursele “considerabile” pe care România le are în Marea Neagră și sistemul național de transport. Totodată, ministrul Energiei a semnalat că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră avansează cu pași repezi, fiind așteptată cât de curând o veste bună.

“Am convingerea că Romgaz și OMV Petrom vor face toate demersurile necesare astfel încât producția de gaze naturale din acest zăcământ, atât de important pentru securitatea energetică națională și regională, să înceapă cât mai repede”, a punctat Sebastian Burduja.

Proiectul, cu o valoare estimată în prezent la aproximativ 478 milioane euro (cu TVA), constă în construirea unei conducte de transport gaze naturale Tuzla-Podișor, în lungime de 308,3 km, care va face legătura între resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente. Această conductă se va interconecta cu actuala conductă internațională de transport gaze naturale T1. Conducta este telescopică, formată din două tronsoane: tronsonul I, Țărmul Mării Negre-Amzacea, în lungime de 32,4 km, cu o capacitate tehnică de 12 miliarde mc/an, și tronsonul II, Amzacea-Podișor, în lungime de 275,9 km, cu o capacitate tehnică de 9 miliarde mc/an.

Proiectul “Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podișor” este cuprins în Planul de dezvoltare al Transgaz pe următorii 10 ani, este inclus pe lista de proiecte de interes comun ale UE și a fost depus pentru finanțare prin Fondul de Modernizare, conform transportatorului național de gaze. (Agerpres)

Lasă un comentariu