Parteneriat pentru siguranța în trafic

Distribuie pe:

Serviciul de Probațiune Mureș, împreună cu reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, a desfășurat, recent, modulul de bază al programului de reintegrare socială “În siguranță la volan. Stop accidentelor!”.

Acesta vizează reducerea riscului săvârșirii de noi fapte penale, având ca scop reintegrarea socială a persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice și față de care instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

La program au participat zece persoane aflate în supravegherea Serviciului care, pe parcursul celor 4 sesiuni, au primit informații despre elemente de legislație rutieră, conștientizarea cauzelor și consecințelor asociate comportamentului neadecvat la volan, dezvoltarea responsabilității față de propria viață și sănătate, precum și pentru viața și sănătatea celor din jur și siguranța rutieră a comunității. Toate aceste obiective urmărite au avut scopul de a dezvolta atitudini favorabile respectării legislației rutiere, prin analizarea și înțelegerea mecanismelor comportamentului propriu, conștientizarea factorilor care îi predispun la comiterea de infracțiuni și dezvoltarea capacității de a exercita control asupra acțiunilor lor, astfel încât să reducă riscul de recidivă.

Desfășurarea programului a avut un caracter interactiv, participanții având oportunitatea ca pe parcursul sesiunilor să adreseze întrebări, să primească informații corecte de natură juridică, să expună propria infracțiune și să o analizeze din perspectiva cauzelor și consecințelor producerii, dar și să cunoască și să conștientizeze infracțiunea din perspectiva victimei. O activitate care s-a bucurat de succes a fost cea în care, cu recuzita oferită de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Mureș, beneficiarii au avut ocazia să experimenteze, prin utilizarea unor ochelari speciali, diferite senzații ce apar în urma consumului de alcool sau a diferitelor tipuri de drog.

Programul a fost conceput la nivel național de specialiști din cadrul Direcției Naționale de Probațiune, având ca parteneri Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Institutul de Cercetare și Prevenire - Poliția Română și ONG-ul Asociația Victimelor Accidentelor Rutiere din România.

Partenerii implicați în proiect își propun să desfășoare în continuare acest program, atât pentru a veni în sprijinul nevoilor persoanelor supravegheate, cât și pentru a reduce numărul crescut al infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice.

Analizând feedback-ul primit din partea beneficiarilor, am constatat că aceștia l-au perceput ca fiind util și venind în întâmpinarea nevoilor lor, atât din punct de vedere al informațiilor oferite, cât și din punct de vedere al atmosferei plăcute în care s-a desfășurat, sublinia Pavel Ovidiu Savu, șeful Serviciul de Probațiune Mureș.

(L.O.)

Lasă un comentariu