Informare

Distribuie pe:

În prima parte a anului 2023, dar în special în luna februarie, pe pârtia de schi din Sovata, respectiv în zona montană a județului Mureș salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Mureș al Consiliului Județean Mureș au intervenit la un număr de 27 de solicitări.

În ultima săptămână am intervenit la un număr de 9 cazuri după cum urmează: 3 traumatisme de umăr, 1 plagă tăiată, 2 entorse, 2 luxații, 1 deces.

Pe pârtia de schi stratul de zăpadă măsoară cca. 30-50 de cm. Iar în zona montană a județului Mureș la altitudini de peste 1.500 de metrii stratul de zăpadă este între 80-150 cm.

Dat fiind numărul mare de accidentări pe domeniile schiabile vă recomandăm să țineți cont de sfaturile comunicate pe siteurile Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Mureș, respectiv pe a Dispeceratului Național Salvamont sau cele comunicate direct de către salvatorii montani aflați de serviciu.

Pentru cei care se aventurează in afara stațiunilor turistice, recomandăm:

* să aleagă trasee pe măsura pregătirii,

* să utilizeze echipament corespunzător,

* să se informeze, în prealabil, in privința traseelor si condițiile de parcurgere a acestora,

* să apeleze la serviciile unor instructori de schi și ghizi montani acreditați,

* să țină cont de avertizările meteorologice respectiv nivometeorologice!

Pentru zona montană a județului Mureș aveți posibilitatea sa descărcați trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontms.ro secțiunea trasee turistice. Tot aici găsiți informații privind starea traseelor și avertizări privind unele sectoare închise.

Cei care aleg să parcurgă trasee din zonele de creastă, sunt sfătuiți să nu abordeze traseele singuri, în cazul unor grupuri mențineți unitatea grupului și asigurați-vă că aveți telefoanele și alte echipamente de orientare încărcate respectiv protejate de frig.

Nu în ultimul rând, vă reamintim că puteți solicită intervenția echipelor Salvamont prin intermediul Dispeceratului 112 sau prin Dispeceratul Național Salvamont 0725/82.66.68, folosind aplicațiile aferente acestor dispecerate astfel localizarea dumneavoastră devine cu mult mai ușoară.

Salvatorii montani din cadrul Salvamont Salvaspeo Mureș, în speranța că împreună vom preveni accidentările grave, vă dorim zile frumoase și liniștite la munte!

Sursa: Salvamont Salvaspeo Mureș

Lasă un comentariu