Fotbalistul, curajul și... maimuța

Distribuie pe:

* “Sper că atunci când voi muri, Dumnezeu mă va primi în Rai la fel cum am fost primit în toată lumea grație fotbalului. Vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru sănătatea mea și pentru faptul că am ajuns aici încă lucid. Nu mai inteligent, ci mai lucid. Am multă încredere în Dumnezeu și fiecare mesaj de iubire primit de la voi, din toată lumea, mă ține plin de energie. Când am împlinit vârsta de 82 de ani am spus: 82 de ani sunt un cadou al lui Dumnezeu. Sunt fericit cu prietenii din Brazilia și din toată lumea și pentru faptul că Dumnezeu mi-a dat putere și sănătate să vă mulțumesc pentru dragostea voastră și pentru tot ce m-ați dat. Brazilia mănâncă, doarme și bea fotbal. Trăiește pentru fotbal. Dumnezeu mi-a dăruit fotbalul și doar El poate să mi-l ia. Mi-a dat faimă, afecțiunea a milioane de oameni, curiozitatea sutelor de jurnaliști, bani, darul fotbalului...! Mi-a dat și răbdarea de a suporta lucrurile neplăcute pe care aceste circumstanțe le au. Eu am fost un dar al Cerului, dăruit de Dumnezeu adevărat, nu un «Dumnezeu», cum unii fani iubitori susțineau”.

Edson Arantes do Nascimento PELE (1940-2022), fotbalist profesionist de fotbal din Brazilia care este considerat cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Și-a început cariera de fotbalist la vârsta de 15 ani pentru echipa Santos, iar la 16 ani intră în echipa națională a Braziliei. El are în palmares 3 Campionate Mondiale de Fotbal câștigate în anii 1958, 1962 și 1970, fiind singurul lui jucător reușind această performanță. A marcat 1.281 de goluri în 1363 de meciuri, fiind înscris în Cartea Recordurilor. În anul 1999 a primit “Premiul de Onoare a Balonului de Aur FIFA”. Președintele Braziliei l-a numit “Comoară națională”. A fost supranumit: “Regele Pele”, “Perla neagră” sau “Regele”. Este considerat și “Erou național” pentru implicarea în problemele sociale ale săracilor din Brazilia.

***

* Curajul cel mai de trebuință în această lume nu e totdeauna de natură eroică. În viața de toate zilele trebuie curaj, ca și pentru marile acțiuni ce aparțin domeniului istoriei. Este, de pildă, “curajul de a fi cinstit”, de a te împotrivi “ISPITEI”, de a spune “Adevărul”, curajul de a fi ceea ce suntem cu adevărat și de a nu pretinde să trecem drept ceea ce nu suntem; curajul de a trăi cinstit prin propriile noastre mijloace și de a nu duce o viață rușinoasă prin mijloacele altora.

Samuel Smiles (1812-1904), scriitor moralist englez, reformator guvernamental. A promovat ideea că mai multe progrese vin din atitudini noi decât din legi noi. Propune autoeducarea în locurile unde există lacune în acest domeniu.

***

* “Oamenii din Africa de Sud au o tehnică deosebită de a prinde maimuțele. Iau un dovleac golit de semințe, fac în el o gaură mică cât să intre mâna maimuței. Umplu dovleacul cu nuci și îl leagă bine de un copac. Maimuța vine după miros și vâră mâna în dovleac, apucă nuca și nu o mai lasă, dar nici mâna nu și-o poate retrage. În felul acesta, oamenii africani prind maimuțele”.

“Așa și noi, creștinii! Dacă nu lăsăm patimile urii, minciunii, răutății, destrăbălărilor, vom cădea pradă diavolului cu toate consecințele aferente!”

P.S. I Ioan cap. 5, vers. 18-19: “Oricine este născut din Dumnezeu nu păcătuiește, ci se păzește pe sine, și cel rău nu se atinge de el. Știm că suntem din Dumnezeu și lumea întreagă zace sub puterea celui rău”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

Lasă un comentariu