75 de ani de existență a învățământului farmaceutic târgumureșean și a Grădinii botanice universitare

Distribuie pe:

Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș se constituie într-un model instituțional de învățământ superior de specialitate, remarcându-se în plan național prin aspecte ce țin de infrastructură, mod de organizare a pregătirii, centrarea cu adevărat a învățământului pe student, accesul studenților la diversele facilități oferite într-un campus universitar compact.

Comunitatea academică sărbătorește, în perioada 6-7 iulie, 75 de ani de învățământ farmaceutic târgumureșean și 75 de ani de la înființarea Grădinii botanice universitare. Aniversarea cu dublă semnificație își propune omagierea unei istorii de 75 de ani în care s-au împletit evenimente, fapte și destine.

Înființată în 1948, cu învățământ exclusiv în limba maghiară, Facultatea de Farmacie a avut un parcurs sinuos, dar cu o traiectorie dreaptă și ascendentă. Începând cu anul 1962, facultatea a funcționat bilingv, iar de atunci și până acum, cu excepția unei sincope între anii 1986-1990, învâțământul farmaceutic din Târgu Mureș s-a dezvoltat continuu și constant.

Azi, într-o clădire modernă, cu săli de curs, amfiteatre și laboratoare dotate la standarde europene, cu o suprafață totală de aproximativ 6.000 mp, își desfășoară activitatea un număr de 60 de cadre didactice proprii Facultății de Farmacie ce instruiesc cu pasiune și dedicare studenții de la trei programe de licență: Farmacie - LR, LM, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic și Chimie medicală; trei programe de masterat: Biotehnologie medicală -LM, Calitatea medicamentului, alimentului și mediului, Cosmetologie și dermofarmacie, din toamnă adăugându-se acestora un program de licență nou: Asistență de farmacie, la extensia din Bistrița, respectiv un program de master nou - Medicamentul de la uz la abuz. Farmacovigilență și reglementare.

Grădina botanică, sărbătorită și ea în aceeași perioadă, un centru de cultură și educație târgumureșeană, prezintă un specific aparte, deoarece aici sunt aclimatizate în sistem natural peste 1.000 de specii de plante de pe întreg mapamondul, provenite din diverse biotopuri, specii valoroase din punct de vedere medicinal și ornamental.

În sprijinul activității didactice și de cercetare pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și cadre didactice, a fost realizat Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice, care oferă infrastructura necesară celor pasionați de lumea plantelor și, în același timp, se constituie într-un centru de microproducție pentru produse vegetale inovative, precizează Compartimentul Relații Publice UMFST.

L.O.

Lasă un comentariu