Salvați Copiii - Filiala Mureș, caravană de servicii medicale pentru mamele și gravidele minore din Mica

Distribuie pe:

Specialiștii Organizației Salvați Copiii - Filiala Mureș și medici voluntari din cadrul Asociației Caravana cu Medici oferă servicii medicale pentru 80 de mame și gravide minore în comuna Mica, pentru fetele și femeile vulnerabile din comunitate.

“Vorbim aici de fete care locuiesc chiar și 11 într-o cameră, fără electricitate, fără resurse materiale. Sunt fete care au părinții plecați la muncă în străinătate, care nu au tutore legal. Sunt fete care au abandonat școala și care se confruntă cu resurse limitate. Vorbim aici de un sistem, este, practic, vorba de foarte mulți factori care contribuie la acest fenomen, iar Organizația Salvați Copiii promovează foarte mult ideea de educație pentru sănătate în școală, începând de la vârstele mici. De asemenea, este foarte important și lucrul în comunitățile defavorizate, cu echipe integrate care să meargă pe teren, care să cunoască situațiile fetelor vulnerabile și să poată interveni alături de autorități”, a spus Silvia Burcea, managerul de proiect.

“Am reușit să adunăm aici în jur de 80 de mame și nu numai mame, ci și fete și femei, cu copiii din comunități rurale defavorizate. Noi avem în acest proiect în județul Mureș două comunități, una la Râciu și cea de aici, din zona Mica, cu satele aferente, de care se ocupă o echipă de asistenți sociali și mediator sanitar. Medicii din caravana cu medici, care sunt toți voluntari, alături de studenți la Medicină, asigură analize de laborator, examen citologic Babeș-Papanicolau, ecografie de sân, ecografie abdominală și ecografii transvaginale. Aceste femei și mame nu au posibilități materiale sau au posibilități materiale reduse de a ajunge la medic, de a ajunge la analize. Pentru o gravidă tânără sau pentru o mamă în devenire asta înseamnă a pune în pericol și sănătatea ei, și sănătatea copilului. Aflând din timp diferite afecțiuni, acestea pot fi prevenite prin tratament. Sigur că ar fi ideal să ne adresăm mult mai multor femei, ele sunt cele aflate la risc, din zonă defavorizată. Și atunci ceea ce face caravana cu medici este partea medicală, iar ceea ce face Salvați Copiii este de a le instrui”, a arătat dr. Meda Neagoe, președintele organizației Salvați Copiii - Filiala Mureș.

“România este pe primele locuri, de foarte mulți ani, în ceea ce privește rata mortalității infantile. În anul 2021, mortalitatea în România a fost 5,2‰. De asemenea, România este țara care are cele mai multe mame sub 15 ani din întreaga Uniune Europeană. Aproximativ 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani și 30% dintre mamele sub 18 ani provin din România. Anual, 10% dintre nașterile din România provin de la mame adolescente. De asemenea, România se confruntă cu o lipsă de medici de familie. Aproximativ 53% dintre comunitățile din România nu au medic de familie. Salvați Copiii România derulează un amplu program de reducere a mortalității infantile și de promovare a sănătății mamei și a copilului în zonele rurale defavorizate”, a precizat, Silvia Burcea. (Agerpres)

Lasă un comentariu