De ce se tem românii: Criză, scumpiri și război (sondaj)

Distribuie pe:

Șapte din zece români sunt îngrijorați de o posibilă criză economică care le-ar putea influența situația financiară, conform celei mai recente ediții a Barometrului UNSAR- IRES privind Percepția riscului și cultura asigurărilor.

Totodată, inflația galopantă și războiul din Ucraina sunt următoarele două riscuri majore de care se tem românii.

“Pe măsură ce înaintează în vârstă, participanții la cercetare exprimă mai multe îngrijorări cu privire la evenimente care țin de mediul înconjurător (fenomene meteo, dezastre naturale)”, susțin autorii sondajului, preluat de Agerpres.

Potrivit cercetării, evoluția inflației de la începutul anului i-a afectat pe jumătate dintre intervievați, însă proporția celor care au fost afectați foarte mult este în scădere față de 2022, cu 8%. Respondenții mai în vârstă, cei cu venituri mai mici și care locuiesc în mediul rural au fost afectați în mai mare măsură.

Mai mult de o treime dintre intervievați declară că veniturile le-au crescut în ultimul an, iar proporția este în urcare cu 10% față de 2022. Respondenții cu nivel înalt de educație și cei care locuiesc în mediul urban declară acest lucru în proporții mai mari.

În schimb, nu există diferențe față de valul anterior al cercetării cu privire la economisire. Patru din zece români cred că vor economisi mai mult în următorul an și cei mai mulți declară că și-ar plasa economiile în depozite bancare.

Investițiile în imobiliare sunt cea de-a doua variantă pe care peste un sfert dintre ei ar alege-o, urmată de investiția într-o asigurare de viață.

Barometrul UNSAR- IRES a fost realizat în perioada mai-iunie 2023, pe un eșantion reprezentativ format din 1.015 respondenți cu vârsta între 18-50 de ani, utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Lasă un comentariu