Miercurea Nirajului: 80 de copii, instruiți într-o tabără organizată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență

Distribuie pe:

Peste 80 de copii au învățat, timp de o săptămână, cum se acordă primul ajutor, ce trebuie făcut pentru a stinge un incendiu sau cum să-i ajute pe alții în cazul unui cutremur, la cea de-a doua ediție a taberei organizate în campingul de la Mitrești de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al orașului Miercurea Nirajului.

“Sunt cinci-șase servicii voluntare din Valea Nirajului care au depus o solicitare de finanțare a acestei tabere. Și e normal ca Primăria Miercurea Nirajului să finanțeze o astfel de inițiativă. Sunt peste 80 de copii în această tabără și se lucrează ca la armată: dimineața, la ora 7,00, au program strict ca și pompierii. Nu numai din punct de vedere al situațiilor de urgență copiii învață ceva, ci și din punct de vedere al vieții de zi de zi. De aceea, atunci când există cereri de genul acesta răspundem pozitiv. Copiii sunt de pe toată Valea Nirajului, nu doar din orașul nostru, sunt și din Târgu Mureș, fiindcă poarta acestei tabere este deschisă pentru toți. E foarte important să învețe despre cum să se comporte în situații de criză, mai ales acum când armata nu mai e obligatorie și nu prea sunt alte căi unde tinerii să fie învățați ce înseamnă situație de urgență. Și atunci responsabilitatea și importanța acestor tabere crește zi de zi și de aceea credem că acum aceste tabere sunt foarte apreciate de către părinți și copii”, a declarat, vineri, primarul orașului Miercurea Nirajului, Tóth Sándor.

Inițiatorul taberei este Kacso Istvan, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații Urgență din oraș, el găsind sprijin și la alți colegi pompieri voluntari din localități de pe Valea Nirajului.

“Sunt 80 de copii, cu vârste între 8 și 18 ani, care au participat la cea de-a doua ediție a taberei, organizată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al orașului Miercurea Nirajului. În 2022 am organizat prima dată o astfel de tabără, noi, pompierii voluntari din Miercurea Nirajului. Am reușit să primim o finanțare și anul acesta am avut un mare succes fără să facem vreo reclamă. S-au adunat 80 de copii. Majoritatea părinților lor sunt pompieri voluntari și poate din cauza asta sunt mai interesați. Ei lucrează foarte mult cu accesorii din dotarea pompierilor, avem și un teren pregătit special pentru concursurile profesioniste și concursurile copiilor”, a arătat Kacso Istvan, fost căpitan în Armata Română.

Pompierii voluntari le-au explicat copiilor cât este de important ca, într-o situație de urgență, să își salveze viața mai întâi, iar apoi bunurile.

“Dacă sunteți surprinși într-o încăpere de un incendiu vă auto-evacuați în maximă urgență, dar nu vă întoarceți după laptop, după poze, după aparat de fotografiat. Viața dumneavoastră este esențială, nu laptopul sau ceva preferat. Ați ieșit din locuință? Viața voastră este cea mai importantă de salvat”, a spus pompierul. (Agerpres)

Lasă un comentariu