Poliția română anunță desfășurarea unei campanii pentru prevenirea cyberbullyingului

Distribuie pe:

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat, recent, desfășurarea unei campanii pentru prevenirea cyberbullyingului, menită să crească gradului de siguranță online a copiilor.

Potrivit unui comunicat transmis Agerpres, Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară, structura specializată în creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice în unitățile de învățământ preuniversitar, a demarat Campania pentru prevenirea cyberbullyingului, de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private.

Campania se desfășoară în perioada 1 iulie - 31 august și are ca scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de cyberbullying și infracțiunii de violarea vieții private, care se manifestă în rândul copiilor, fiind demarată în contextul modificării și completării art. 226 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, care încriminează divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, în orice mod, a unei imagini intime a unei persoane fără consimțământul persoanei înfățișate, de natură să provoace acesteia o suferință psihică sau o știrbire a imaginii sale.

“Prin derularea acestei campanii, Poliția Română își propune creșterea gradului de siguranță online a copiilor, prin informarea, educarea și conștientizarea acestora în ceea privește consecințele faptelor circumscrise cyberbullyingului și infracțiunii de violarea vieții private”, se precizează în comunicat.

Activitățile de implementare a campaniei se derulează, la nivel național, atât în mediul urban, cât și rural, de către polițiștii pentru siguranța școlară, în unitățile de cazare în care sunt organizate tabere și excursii, precum și la evenimente cultural - sportive, spectacole sau alte activități organizate în aer liber, informează IGPR, care adaugă că, în cadrul campaniei, sunt organizate și derulate activități interactive, fiind abordate tematici cu privire la formele de cyberbullying, dar și modalitatea în care acest fenomen poate fi prevenit.

La finalizarea activității, pentru conturarea unei imagini de ansamblu asupra fenomenului de cyberbullying și infracțiunii de violarea vieții private, dar și asupra modului în care elevii înțeleg/conștientizează consecințele acestora, fiecare elev completează un chestionar de feedback.

Aplicarea chestionarului de feedback în rândul elevilor își propune să măsoare gradul de siguranță resimțit de elevi în spațiul online, să estimeze incidența formelor de cyberbullying cu care se confruntă aceștia, să aprecieze dacă cele prezentate au fost înțelese de copii și să evalueze activitatea derulată de polițiști în unitățile de învățământ.

Peste 160.000 de persoane au intrat luni în România, dintre care circa 15.500 de ucraineni

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPR) informează că luni au intrat în România, prin punctele de la graniță, 160.270 de persoane, dintre care 15.501 de cetățeni ucraineni.

Potrivit unui comunicat transmis, marți, Agerpres, prin punctele de frontieră din întreaga țară au efectuat formalitățile de control, atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire, aproximativ 338.200 de persoane, cetățeni români și străini, cu aproximativ 85.200 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 5.087.226 de cetățeni ucraineni.

În zonele de competență, punctele de trecere și “frontiera verde”, polițiștii au constatat 53 de fapte ilegale (31 de infracțiuni și 22 de contravenții) săvârșite atât de cetățeni români, cât și străini, iar valoarea amenzilor contravenționale aplicate se ridică la suma de 8.800 de lei.

Au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de aproximativ 303.000 de lei.

Luni nu s-a permis intrarea în țară a 12 cetățeni străini care nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege și ieșirea a 29 de cetățeni români din diferite motive legale.

Lasă un comentariu