Predoiu: Traficul de persoane - o infracțiune gravă prin care se încalcă drepturi și libertăți fundamentale ale omului

Distribuie pe:

Traficul de persoane este o infracțiune gravă prin care se încalcă flagrant drepturi și libertăți fundamentale ale omului, a transmis, duminică, cu prilejul Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care a evidențiat importanța prevenției și a eforturilor comune consistente pentru “a stopa acest flagel care distruge destine”.

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, sărbătorită anual la data de 30 iulie, a fost instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru a crește gradul de conștientizare în rândul societății asupra efectelor deosebit de grave pe care acest fenomen le produce prin activități de exploatare sexuală, trafic de copii, trafic de forță de muncă și trafic de organe și, totodată, pentru a atrage atenția asupra drepturilor victimelor traficului de ființe umane, a amintit Predoiu.

Potrivit acestuia, traficul de persoane este o problemă globală care afectează milioane de oameni din întreaga lume.

“Este o infracțiune gravă prin care se încalcă flagrant drepturi și libertăți fundamentale ale omului. Caracterul complex și transfrontalier al acestui fenomen, mobilitatea în creștere și flexibilitatea grupărilor de criminalitate organizată fac din lupta împotriva traficului de persoane o prioritate pentru toate organismele mondiale, europene și naționale”, a subliniat ministrul, potrivit mesajului remis Agerpres.

Tema din acest an a Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane este “Fiecare victimă a traficului de persoane contează, nu lăsa pe nimeni în urmă!” și își propune să aducă în atenția publicului evoluțiile și tendințele perturbatoare ale acestui fenomen, făcând, totodată, un apel la guverne, autorități de aplicare a legii, servicii publice și societate civilă să-și evalueze și să-și intensifice eforturile, să consolideze prevenirea, să identifice și să sprijine victimele traficului de persoane.

“Angajamentul meu și al Ministerului Afacerilor Interne pe acest palier este unul ferm și asumat cu toată responsabilitatea în fața românilor, dar și în fața partenerilor internaționali, înțelegând că numai prin eforturi comune consistente putem stopa acest flagel care distruge destine. Demersurile noastre stabilite în cadrul documentelor programatice naționale și internaționale, presupun abordarea acestui tip de criminalitate într-o manieră complexă, care implică analiza științifică a problemei, un parteneriat social solid, adaptarea acțiunilor instituționale la mutațiile din teren și utilizarea eficientă a tehnicilor comunicaționale, toate pentru a identifica și limita cauzele și condițiile care generează sau favorizează traficul de persoane”, a declarat ministrul de Interne.

Conform acestuia, cea mai importantă componentă a acestei lupte este prevenirea, iar victimele traficului de persoane și exploatării de orice fel sunt persoane vulnerabile care au nevoie de protecție.

“Este nevoie în continuare de activități susținute pentru conștientizarea populației atât la nivel național, cât și internațional, în țările de origine, de tranzit și în cele de destinație, cu privire la existența traficului de persoane, în cele mai variate forme, precum și cu privire la riscurile asociate acestui fenomen. Totodată, este necesar ca oamenii să își cunoască foarte bine drepturile, să știe că nu trebuie să îndure tratamente denigrante sau violențe și să aibă încredere că vor fi protejați de lege”, a completat Cătălin Predoiu. (AGERPRES)

Lasă un comentariu