Lucrări gratuite de cadastru

Distribuie pe:

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Finanțarea se asigură din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și bugetul local al primăriilor.

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, instituție publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), realizează lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, fără costuri pentru cetățeni, în 2.395 de unități administrativ-teritoriale (UAT), reprezentând 80% din totalul de 3.181. Noi cărți funciare se vor deschide pentru aproximativ 7 milioane de hectare. Fondurile necesare provin din veniturile proprii ale ANCPI și din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 - 2020. Până în luna iulie, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților în 29 de comune. ANCPI a înregistrat în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, imobilele din 197 de localități și 22.634 de sectoare cadastrale, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), informează Serviciul Comunicare din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Conform aceleiași surse, dintre cele 197 de localități în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților, 76 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major “Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat prin POR. În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localități, cu finanțare europeană, în 491 de comune. Totodată, din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 7,15 milioane de hectare (75%). (B.V.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu