Lucrările de la Centrala Termică Iernut, în linie dreaptă

Distribuie pe:

Dezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, intră în linie dreaptă. Romgaz SA a dat publicității un comunicat de presă prin care aduce la cunoștință faptul că la data de 1 august 2023 a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor la obiectivul de investiții de la Iernut. “Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut a predat executantului Duro Felguera S.A. amplasamentul pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului. Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este de 16 luni. Societatea Națională de Gaze Naturale “Romgaz S.A. (ROMGAZ) informează acționarii și investitorii cu privire la predarea de către Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut executantului Duro Felguera S.A. a amplasamentului pentru începerea lucrărilor de realizare a obiectivului de investiții: Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze”, se arată în comunicatul companiei. Termenul de finalizare a obiectivului de investiții este de 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitatea de prelungire, conform prevederilor contractului.

“În data de 1 august 2023, prin emiterea ordinului de începere a lucrărilor, realizarea Centralei cu o putere instalată de 430 MW de la Iernut, un proiect strategic pentru ROMGAZ, cât și pentru România, intră în linie dreaptă. Astfel, reușim să continuăm proiectul de investiții și să trecem efectiv în etapa de derulare a noului contract pentru punerea în funcțiune a centralei în cel mai scurt timp posibil. Monitorizăm cu atenție derularea contractului pentru finalizarea lucrărilor și vom continua să informăm periodic piața de capital și investitorii în raport cu progresele înregistrate”, a declarat Răzvan POPESCU, Director General al ROMGAZ.

CTE Iernut, având o putere instalată de 800 MW, a fost pusă în funcțiune între anii 1963-1967,cu patru grupuri de câte 100 MW de fabricație cehoslovacă și două grupuri de 200 MW de fabricație sovietică. Randamentul global actual al centralei clasice este de ~32%. Modernizarea și dezvoltarea CTE Iernut a devenit necesară și oportună în scopul îmbunătățirii parametrilor tehnico-economici ai centralei, a creșterii siguranței în funcționare și asigurarea privind emisiile industriale. Strategia de dezvoltare pentru perioada 2021-2030 are stabilită ca una dintre priorități consolidarea poziției ROMGAZ pe piețele de furnizare a energiei, astfel și-a propus eficientizarea activității prin realizarea unor investiții pentru creșterea randamentului Centralei Termoelectrice (CTE) Iernut la minim 55%, încadrarea în cerințele de mediu (emisii NOX, CO2) și mărirea siguranței de exploatare. Având în vedere lucrările de construcție ale Centralei Electrice cu Ciclu Combinat cu Turbine cu Gaze de 430 MW, necesitatea utilizării circuitelor de alimentare cu gaz metan, a circuitelor de apă de răcire și a racordurilor electrice la celulele de înaltă tensiune existente, în anul 2019 s-au retras definitiv din exploatare grupurile 1, 2, 3 și 6, în prezent fiind în exploatare comercială doar grupurile 4 (100 MW) și 5 (200 MW). Centrala clasică se va menține în funcțiune până la începerea exploatării comerciale a centralei noi. (D.B.)

Dragoș Bardoși

(Sursa: ROMGAZ SA)

Lasă un comentariu